CPI idle stepper motor problems!!! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-18-2003, 14:23   #1 (permalink)
jjj
Registered User
 
jjj's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Qld
Posts: 278
CPI idle stepper motor problems!!!

I've got a 3.9l cpi EA 4sp auto and recently the car has been jumping up to 1500rpm as it's base idle then dropping back to 650rpm whenever it wants. I have checked the TPS all ok, so could it be the power steering pressure switch as per gregorys manual. Any idea's i am pretty sure its not the stepper motor getting stuck because it happens when reversing out of the drive way at idle speed so something is telling the ecu there is a large load on the engine. In the electrical schematic the only sensors which are connected to the tps are Coolant, air temp, map and power steer sensors. Also when i pull the car up when its idling at 1500rpm and put the car into park it drops back to 650rpm then when i put it back into drive and get back on the road it jumps back up to 1500rpm. I have reset the ecu a number of times, checked all earths, fault codes and fuseable links. Any ideas???
jjj is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-18-2003, 17:53   #2 (permalink)
Veteran Ford Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Lamb on Chapel, Chapel Street.
Age: 28
Posts: 2,893
Could it be the ISC?

Dude convert to MPI! I have a manifold in my garage if you need one lol. Shouldn't be too hard!

Sundeep
Sundeep is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2003, 18:28   #3 (permalink)
-
 
Join Date: May 2002
Location: Melbourne, Victoria
Age: 33
Posts: 1,675
check your ISC connector - mine was loose at one stage and i experienced the same problem.
galapogos01 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2003, 01:21   #4 (permalink)
jjj
Registered User
 
jjj's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Qld
Posts: 278
I have read some past threads and i think the problem may be the idle switch inside the motor. When you take your foot off the gas the metal latch hits the plunger which then senses it and retracts slowly. So i think mine may not be sensing the lever touching the plunger all the time. So therefore it is not retracting, thus holding the revs up high. The car has done 200000km so it may just be a wear and tare item. Hopefully there not expensive at ford, might try the wreckers first.
jjj is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2003, 05:53   #5 (permalink)
Veteran Ford Member
 
Join Date: Feb 2002
Location: Lamb on Chapel, Chapel Street.
Age: 28
Posts: 2,893
You can have mine for $10 + p & h.

Sundeep
Sundeep is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2003, 01:13   #6 (permalink)
jjj
Registered User
 
jjj's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Qld
Posts: 278
sold!! check your pm with all my address details for C.O.D through Aust Post.
Regards,
Luke.
jjj is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idle Issues SiX_iN_a_RoW Inline 6 Tech 16 05-26-2004 09:10
ED idle crodarian General Tech 4 01-23-2003 21:12
Base Idle Problem Kwigibo General Tech 4 05-06-2002 01:43
rough idle on cpi with new mild cam chargin Inline 6 Tech 2 04-24-2002 22:44

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:01.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.