EA woe's. Please Help!! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-11-2004, 18:07   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Sunshine Coast, Qld
Posts: 66
confused EA woe's. Please Help!!

I bought a 6 cylinder ea cheap from a friend of my son's, who had bought it to do up.
When he bought the car he was told that it ran well and was used daily up to about a month before it was sold. But when he got it home it ran like a hairy goat with heaps of smoke.

Since he's not real bright when it comes to these things i bought it.
We thought it might of been the fuel injection 'cpi' because some one had taken the carby apart and put it back together with aviation gue and silastic. The fuel had melted it all through the carby. So I replaced it with a carby and manifold that I know is very good. But it still runs like a two stroke and kills mosquito's with the smoke coming out the back, which stinks of fuel.
I replaced the dizzy cap and leads.
I also check the plugs, they are sooty and smell of fuel, number three plug was still wet with fuel.
When the other fellow bought the car they told him that some pulse thing was shorting out and he would have to pick the car up from the mechanics were they had droped it off to be fixed.
There seems to be a lot of noise coming back through the carby.

I think thats about it, any ideas??
Please help.
cdsonic is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-12-2004, 01:30   #2 (permalink)
Formerly EAII_Fairmont
 
AUII_Forte's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Dubbo NSW
Age: 29
Posts: 917
Re: EA woe's. Please Help!!

I'd check the vacuum hose that goes from the manifold to the MAP sensor. It's the little black think screwed to the firewall just near the washer bottle. Make sure the hose is attached and isn't split or deteriorated. The MAP sensor is the main sensor the ECU uses to determine the fuel mixture.
__________________
1992 AXII Telstar TX5 Ghia

121kW 2.5L DOHC V6 in a car that weighs 1100kg's and looks like a 4 banger from the outside......SLEEPER!

1988 EA S Pak 3spd CFI.....Soon to be a 250rwkw HSV eating machine.
Latest update......MPFI!!
AUII_Forte is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2004, 02:59   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Sunshine Coast, Qld
Posts: 66
Re: EA woe's. Please Help!!

Thanks
I replaced the computer and the map sensor and it ran slightly better "NOT"
I check the timing, put the whole lot back to top dead centre because the rotor was half way between 1 and 5. But that made it worse, it stopped a lot of the smoke but now it just keeps popping and backfiring through the carby.

I am starting to think maybe someone has been playing with the motor and stuffed up a lot more than just the carby.
cdsonic is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2004, 03:05   #4 (permalink)
E Series Chick Supremo
 
Mother Nature's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: MBFNW
Age: 47
Posts: 2,072
Re: EA woe's. Please Help!!

I know this may sound strange but hows the fuel pump ????? and the fuel lines to and from......have the fuel filters been changed ????

This sounds like some of the problems I had ........ not exactly but it may help


:fairy
__________________
94 ED XR8 Sprint


Check out the OzECruisers Inc. website HERE

FF Lynch Mob BITCH
O.F.R #65
Mother Nature is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2004, 03:31   #5 (permalink)
BA Fairmont ZL Fairlane
 
davway's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: warrnambool
Age: 36
Posts: 3,293
Re: EA woe's. Please Help!!

have you checked the compression? all that smoke doesnt sound good. has it even got PETROL in it and not DIESEL????
__________________
HSV Herpes Simplex Virus
GAME OVER!
davway is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2004, 03:55   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Sunshine Coast, Qld
Posts: 66
Re: EA woe's. Please Help!!

I don't think its the fuel pump or filter it does not seem to be starving for fuel. Beacuse all the smoke out the back is fuel smoke.
cdsonic is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2004, 03:56   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Sunshine Coast, Qld
Posts: 66
Re: EA woe's. Please Help!!

I am pretty sure it does not have diesel in the tank it seems to start and run easy.
cdsonic is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2004, 04:07   #8 (permalink)
E Series Chick Supremo
 
Mother Nature's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: MBFNW
Age: 47
Posts: 2,072
Re: EA woe's. Please Help!!

You could smell the fuel in mine ......... I thought it was getting too much fuel ..... I am more than likely wrong with your car ....... Mine seemed to use a crap load of fuel when this was happening ,the spark plugs clogged up and it ran like a dog, it backfired which generally reads to be too much fuel.........

Mine had a few other things going on as well at the same time that you havent described but thats why I thought I would respond as it took me about 5 months to rectify my problem...... and the fuel pump was the last thing anyone thought of


:fairy
__________________
94 ED XR8 Sprint


Check out the OzECruisers Inc. website HERE

FF Lynch Mob BITCH
O.F.R #65
Mother Nature is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2004, 05:12   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Sunshine Coast, Qld
Posts: 66
Re: EA woe's. Please Help!!

What were the other things that it was doing??
cdsonic is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2004, 00:58   #10 (permalink)
E Series Chick Supremo
 
Mother Nature's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: MBFNW
Age: 47
Posts: 2,072
Re: EA woe's. Please Help!!

If you go to the following thread you will see all the things that happened in the end..... My problem seemd to be a long and dragged out one that started seemingly minor compared to my trip to Bathurst & beoynd.....

Age Old EA problems in Summer/hot weather

As I have said I may totally be off with my suggestion but I know when your at the stage you are anything is worth a go



:fairy
__________________
94 ED XR8 Sprint


Check out the OzECruisers Inc. website HERE

FF Lynch Mob BITCH
O.F.R #65
Mother Nature is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EA to ED Falcon review Aussie Falcon The Pub 13 08-24-2004 20:35
XD monts same as EA engine monts ?a 351 into a EA will it go ? Falcon kid General Tech 31 06-21-2004 22:58
EA Engine, Trans and other bits Sundeep Trans | Driveline 1 05-26-2004 17:28
EA Turbo WOES Skara Trinsik Superchargers | Turbos | N2O 4 02-25-2003 17:25

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 06:05.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.