ED XR6 ...no go, no spark - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-15-2004, 04:57   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 63
ED XR6 ...no go, no spark

Hopefully someone may have some thoughts on this......

Car working perfect.

Take off from intersection under reasonable acceleration, small under bonnet backfire and coughing, so i switch off ignition pretty quick so i dont blow the crap out of the airflow meter or something.

Then i go to restart and it just turns over with intermittent firing, nowhere near enough to start.

So i push car home (and nearly die)

I pulled off lead two and stick a plug in. No spark. Keep cranking and all the sudden it tries to fire up ( intermittent strong spark)

Reattach lead and car starts. Idles OK but any amount of acceleration and it misfires badly and smell fuel from exhaust.

So i let it idle for about 20 seconds then try to rev it again and it just stalled and wont start.

I figure this is probably dizzy related more so than anything else(maybe coil, but so sudden?), my dad tells me these dizzys die regularly.

Any ideas appreciated, Thanks
simon5574 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-15-2004, 05:05   #2 (permalink)
YES its a 5 Speed!!
 
Supa R00's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Somewhere around here
Age: 27
Posts: 2,242
Re: ED XR6 ...no go, no spark

i dunno.... could it be a dizzy gear??? anyone else have any ideas?
__________________
1994 ED XR6
Tickford wings are for Tickford cars...
Proud TQE Operator

For Sale: 2001 Yamaha WR400F
PM me for info
Supa R00 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2004, 07:32   #3 (permalink)
Experimental Racer#6
 
TIKFD6's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Wodonga Vic
Age: 41
Posts: 8,204
Re: ED XR6 ...no go, no spark

Sounds very strongly like you need a new coil, how do i know, ive had 3.All did the same thing.
TIKFD6 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2004, 07:52   #4 (permalink)
Registered User
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: NSW/ACT
Posts: 3,023
Re: ED XR6 ...no go, no spark

Also check the battery terminals, they can cause some weird shit if they are corroded.
__________________
1993 ED XR6 M5 (1 of 329)
Polynesian Green
Turbo on the way!!
1993 EBII Fairmont (Now wrecking, PM if you want any parts)
1988 Nissan R31 Skyline
Martin is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2004, 07:58   #5 (permalink)
Registered User
 
thetrueslayer's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 30
Re: ED XR6 ...no go, no spark

replace the coil and check the distributer gears...sure check the battery connections...but if it idles and doesnt run...u may havea tooth or two broken off the timing chain gear...play with the timing as well...my car had similar problems...i replaced the coil and it still wouldnt run....my timing was advanced waaaaaaaay to much....sounds likea timingproblem of somesort though...but i would still replacethe coil...if u had a carb then i would suggest a few other things but not much can go wrong with a throttle body...
__________________
got a '78 monarch with a I6 250 c.i.d, i love it.
thetrueslayer is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2004, 08:31   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Perth, WA
Age: 30
Posts: 252
Re: ED XR6 ...no go, no spark

might even be just the dizzy cap and rotor i think... i had the same problem, replaced these for about 15 bucks from kmart and all was good again... spark wasnt coming across strong enough the whole time
__________________
Lovin the manual xr6!!!
ArT1sT is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2004, 09:06   #7 (permalink)
Look! A flying orangutan!
 
Join Date: Mar 2003
Location: perth
Age: 31
Posts: 3,104
Re: ED XR6 ...no go, no spark

So basically: As it warms up it gets worse, weak spark can't burn the extra fuel from the rev increase?

Sounds like a coil to me too man
__________________
Proud TQE Operator and President of SEFAG - the Society for the Elimination of Ford Automatic Gearboxes

Pacemaker headers + 2.5" exhaust
EF Fairmont interior
MP3 player
Lowered King springs
5 speed manual
EF motor

Newest mod: EF Ghia wiring loom and dash
mongrelEB is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2004, 19:07   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: Townsville NQ
Age: 32
Posts: 797
Re: ED XR6 ...no go, no spark

Quote:
Originally Posted by ArT1sT
might even be just the dizzy cap and rotor i think... i had the same problem, replaced these for about 15 bucks from kmart and all was good again... spark wasnt coming across strong enough the whole time
spot on ... happened to me too ...
__________________
EvilChief is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2004, 20:17   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 63
Re: ED XR6 ...no go, no spark

progress so far....

removed plugs, stuffed, almost rusted in head, motorcraft brand , hate to think how long they've been in.

removed leads, arking marks in various spots, cactus! probably original leads

dizzy cap discarded, carbon button worn out and all terminals heavily corroded.

rotor button same.

New dizzy and coil on the way, thing should go like a rocket once all handicaps are removed.

Also changed fuel filter, if plugs and leads were that bad then i'm sure fuel filter must be chockas too..

Thanks for all the tips, Let you know how i go in a couple of hours....
simon5574 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2004, 22:16   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2003
Location: perth
Posts: 274
Re: ED XR6 ...no go, no spark

I just had the same things happen to mine for exactly the same reason
Now running new plugs, leads, coil, dissy cap and rotor - runs pretty sweet now.
turboute is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Turbo kit for ED XR6 Fleshgear Superchargers | Turbos | N2O 11 04-20-2009 06:34
ED XR6 Reviews? Supa R00 Australian Falcons 7 10-13-2003 03:59
ED XR6 vs EBII XR6 chandler The Pub 3 04-23-2003 08:57
ed xr6 wagon XR6 VCT UTE Inline 6 Tech 3 05-23-2001 18:11

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 23:17.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.