ef xr6 running crap - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-19-2004, 00:58   #1 (permalink)
Drop a gear and dissapear
 
Join Date: Feb 2004
Location: Melbourne
Posts: 29
ef xr6 running crap

only does it when at lights or idleing
runs like a miss but plugs and leads are new
replaced fuel filter and air filter replaced not long before
anyone had this or am i just looking at crap fuel

Advise would be greatly apppresiated
__________________
Oversteer Scares The Passengers , Understeer Scares The Driver
DVSXR6 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-20-2004, 19:48   #2 (permalink)
Ford No.1
 
nath's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Gold Coast, Australia
Age: 31
Posts: 58
Re: ef xr6 running crap

I too have a similar problem with my EFII XR6, its runs very well when driving, she has just been serviced (the leads are near new, new plugs, new oil and filter) but the idle still feels like it miss fires or similar (quite rough). I've read other topics on this and most say that the EF/EL Xr6's have always had a rough idle due to various things (i.e cam size?). I even tried different service station fuels (i always use premium though).

My car is basically stock standard atm, with 157K km on her, is there something i can do to make her idle smoother that i havn't tried? or is it just down to the age of her ?

Cheers and thanks for your time.

Nath
nath is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2004, 00:07   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Location: Cecil Plains
Posts: 75
Re: ef xr6 running crap

It could be injectors, might be worth getting them cleaned and serviced. I dont know the ignition system on efs, but the modulator or the coil may be on their way out. (Pull the metal brackets off the coil and look for cracks in the insulation) [Modulater ef?????????????? Im not sure.] Or, it could be the idle adjustment too low or something to do with the idle speed motor????? Id probably try the injectors first.
__________________
Falcon S, MPFI, red, Resprayed with colour coded bumpers, motorvator extractors, walker hi-flow cat, 2 & 1/2 exhaust system, cold air intake using hi-flow K&N pod filter (heat sheilded), stage 3 crow cam with a vernier cam timing gear. Severly ported and polished EB 4.0L head, shimmed valve springs - compression ratio (9.5:1 +). Making 145rwkw!!
Grant Porter is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2004, 00:30   #4 (permalink)
Ford No.1
 
nath's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Gold Coast, Australia
Age: 31
Posts: 58
Re: ef xr6 running crap

Cheers Grant, I will try that and let you know how i go. Thanks for the prompt reply.
nath is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2004, 03:08   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Location: SE Melb
Age: 34
Posts: 125
Re: ef xr6 running crap

check your idle control switch on the throttle body, run it with it out for a bit then put it back in see if it makes a difference, may be loose or need replacing, i've replaced mine once
EFECTV is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2004, 05:03   #6 (permalink)
Jim Mock You Rock
 
Join Date: Jul 2004
Location: sYDNEY
Age: 46
Posts: 1,766
Re: ef xr6 running crap

Quote:
Originally Posted by DVSXR6
only does it when at lights or idleing
runs like a miss but plugs and leads are new
replaced fuel filter and air filter replaced not long before
anyone had this or am i just looking at crap fuel

Advise would be greatly apppresiated
Mate. I got the iridium plugs from ford and its idling heaps better .I had a chat to a friend of mine who had the same problem and his mechanics set the pluggap to 1.4mm and fixed his problem.Id try gapping to 1.4mm and let me know how it goes..ok?
useless is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2004, 05:12   #7 (permalink)
EMW ??? Whats missing ?
 
INJECTED250's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Age: 33
Posts: 1,092
Re: ef xr6 running crap

aith au falocns we run bigger gaps, this helps idleing heaps, you could try that it might work on youre car
__________________
EB FALCON
98 T5 gear box (was auto)
Wade 977b cam
3.7 lsd
AU bottem end
ELXR6 ported Head
PH4480 Pacemakers
INJECTED250 is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2004, 18:33   #8 (permalink)
Ford No.1
 
nath's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Gold Coast, Australia
Age: 31
Posts: 58
Re: ef xr6 running crap

Quote:
Originally Posted by EFECTV
check your idle control switch on the throttle body, run it with it out for a bit then put it back in see if it makes a difference, may be loose or need replacing, i've replaced mine once
Sounds like a stupid question, but hey, if i don't ask i won't find out.

Where is the throttle body located? does someone have a picutre of where its located on a EFII XR6? and explain what i need to do to test the idle

Thanks for your time,

Nath
nath is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2004, 20:03   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Location: SE Melb
Age: 34
Posts: 125
Re: ef xr6 running crap

i put this pic up for you nath throttle body XR6 pic
go to the DIY page it will bring up the throttle body pic
pull out the idle solenoid (its a plug on top) see how it runs then put it back in the computer should recallibrate itself
sorry bout the size of pic i only got paint on the computer at work
EFECTV is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2004, 20:21   #10 (permalink)
Ford No.1
 
nath's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Gold Coast, Australia
Age: 31
Posts: 58
Re: ef xr6 running crap

Thanks EFECTV, greatly appredciated, just another question;

How long should i keep the 'idle solenoid' unplugged for? and should the car be turned off when i do so ?

Thanks again,

Nath
nath is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
au vct head on ef xr6 sick"D" Inline 6 Tech 14 07-25-2004 04:26
ef XR6 Brakes doink1 Suspension | Wheels&Tires | Brakes 7 05-10-2004 05:37
difference between a EF XR6 and EF GLI Ford_Freak General Tech 7 05-07-2004 20:35
XR6 EF Stationwagon Justin C. Australian Falcons 6 09-19-2003 18:03

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 22:56.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.