help with my 3.0 DOHC - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 04-30-03, 07:24 AM
tonybagadonuts
Guest
 
Posts: n/a
frown help with my 3.0 DOHC

hello everybody,

i own a 96 mercury sable wagon (LS) with a 3.0 dohc engine. at almost exactly 100,000 miles, a very loud clanking noise has occured, engine has no performance. it almost sound as if someone it banging from the inside to get out with a hammer. i have been told it threw a "lower connecting rod" but it has NOT been taken apart as of yet. does anybody have any info on this engine, or this condition, or both? its really not drivable, so i cant take it around to places without a tow. any help would be appreciated, thanks


Tony

 
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 05-01-03, 11:28 AM
Registered User
 
Fordtech.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: UK
Posts: 687
Sounds like one of the big-end bearings has gone. The sump will need to come off to confirm, remedial action is a crankshaft regrind/replace and new set of crank bearings. Once the labour is totted up, may turn out cheaper to fit a replacement (used or recon) engine.
Fordtech. is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 05-01-03, 11:32 AM
tonybagadonuts
Guest
 
Posts: n/a
yes, so i have been told, a good friend with a local shop has quoted me 1300.00 including labor for a used one. by the way..any reason why this might happen? i have taken care of the car, but i did buy it as an "off lease" with 36,000 so i dont know about how it was taken care of before.
 
post #4 of 8 (permalink) Old 05-01-03, 11:40 AM
Registered User
 
Fordtech.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: UK
Posts: 687
Leased cars tend to get hammered mercilessly, no amount of TLC after this can make up for neglect in the first few years.
Lubrication failure due to blocked oil galleries or tired oil pump are the primary causes.
Fordtech. is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 05-01-03, 11:58 AM
tonybagadonuts
Guest
 
Posts: n/a
Thank you for your response on that, I will never buy a off- lease vehicle again that's for sure. Does this commonly happen on these vehicles/engines, or is this an isolated incident? Do you in your professional opinion feel that 1300 for a used, say 50,000 mile engine is a good deal?
Thanks in advance
Tony
 
post #6 of 8 (permalink) Old 05-01-03, 01:52 PM
Registered User
 
Fordtech.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: UK
Posts: 687
You dont say what '1300' you are referring to. I'm in the UK, where second-hand 3.0 engine isn't available as yet , but a used 2.5 Duratec you'd be looking at about 600-800 Sterling fitted, depending on mileage and where you went of course.
Fordtech. is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 05-01-03, 01:56 PM
tonybagadonuts
Guest
 
Posts: n/a
1300.00 dollars, sorry, i am in NY. i dont know what that converts into pounds. do you feel this is just an isolated incident, or have you heard of such things?
 
post #8 of 8 (permalink) Old 05-01-03, 02:11 PM
Registered User
 
Fordtech.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: UK
Posts: 687
Works out about right, money-wise. As I say, the engine is pretty much unknown in this country, and as such I'm unable to confirm if this is a known concern or not.
Fordtech. is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3.0 vs rx7 Probe_Racer Mazda Forum 9 05-29-13 06:30 PM
E series falcon 6 with DOHC? metal boy General Tech 7 05-25-03 11:02 PM
3.0 Beat an SI? 90ProbeLX V6 and Hot4 Tech 6 01-13-02 10:24 PM
recruit more 3.0 members Caliguy143 V6 and Hot4 Tech 40 12-08-01 01:08 AM
4.6 DOHC hp?? fordman460 Modular Tech 2 08-18-01 08:01 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome