I6 Starting and Idle problem - FIXED - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 04-07-04, 04:05 PM Thread Starter
Registered User
Join Date: Jul 2002
Location: Brisbane
Posts: 38
I6 Starting and Idle problem - FIXED

About a month ago I posted a message about my Starting problem (thread 61492)...

"AU2 4.0L... When cranking, it immediately fires up and goes fast idle as it should (while key in crank position). As soon as I let go of the key the idle drops off and the engine stalls. A second crank and it starts and idles perfectly".

After much work involving ISC valve, throttle body, and base idle, it turned out to be the battery!!!

Yep, the battery failed completely last weekend and after installing a new one the problem is completely fixed. I admit leaving the battery out long enough to reset the computer but I'm thinking maybe the battery volts was too low during cranking to run fuel pump up fast enough. Car was probably starting on residual fuel pressure. Anyway it's fixed now.

So if you have the same problem and the battery is a few years old, try a new one! Mine was almost 4 years old and still seemed to spin the motor ok.

Hey, XR6HP01 how did you get on with your starting problem and service?

BluAU2 is offline  
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I6 Starting and Idle problem BluAU2 Inline 6 Tech 13 03-09-04 03:14 PM
Windstar rough idle and starting problem deveremg Inline 6 Tech 2 09-11-03 02:27 PM
Problem starting wlucas44 General Tech 4 08-21-03 03:05 PM
Cold starting problem andrewcrocos1 Cleveland Tech 6 07-02-03 05:23 AM
Bad idle after starting, need help. XF Falcon Inline 6 Tech 13 07-08-02 05:24 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome