No Spark. Eb 4.0 - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 05-30-05, 04:45 PM Thread Starter
EB4U2C
 
Join Date: May 2005
Location: altona with a boner
Age: 73
Posts: 50
No Spark. Eb 4.0

i was driving my off at a set of light when my car just stalled and would not restart, i checked the fuel pump it was fine but when i pulled a spark plug out whith it connected to a lead and tryed to start it it had no spark. not shaw if it is ignition module or coil.if any has any ideas pls post thks.


eb fairmont wagon 5 speed swartz black :
EB4U2C is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 05-31-05, 12:24 AM
Registered User
 
Join Date: May 2005
Posts: 78
Re: No Spark. Eb 4.0

OK. So, EEC-IV falcons (XF-EL excluding EF) need these things for spark:
1) A 12v feed to the distributor and coil - check ignition switch, relays etc.
2) A PIP signal from the hall sensor in the dissy
3) A working TFI to switch the coil
4) Good plugs, leads, coil, etc.
5) A signal ground for the dissy
6) 1,2,3,4,5.

These are very easy to diagnose! Start with your multimeter at the coil +ve (with key on) and work from there!

Good luck
oldwagon is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 05-31-05, 12:48 AM Thread Starter
EB4U2C
 
Join Date: May 2005
Location: altona with a boner
Age: 73
Posts: 50
Re: No Spark. Eb 4.0

after work today i went to pick up my car and it started like nothing was wrong but once it heated up again it stalled and would not restart

eb fairmont wagon 5 speed swartz black :
EB4U2C is offline  
post #4 of 7 (permalink) Old 05-31-05, 04:17 AM
Registered User
 
smally351's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 456
Re: No Spark. Eb 4.0

Sounds like a TFI problem if its temp sensitive.
smally351 is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 05-31-05, 04:22 AM
Registered User
 
Join Date: May 2005
Posts: 8
Re: No Spark. Eb 4.0

true it does sound like a tfi problem have seen b4 try to pore cold wter on tfi unit white (block) to cool down this could get ya un stick for the inmediat
kayninfrd is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 05-31-05, 05:25 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 3,136
Re: No Spark. Eb 4.0

Water not a good idea; use freeze spray - less chance of creating a short in TFI connectors. I would also look for a cracked coil.

Regards Blue
Aussiblue is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 05-31-05, 08:56 PM Thread Starter
EB4U2C
 
Join Date: May 2005
Location: altona with a boner
Age: 73
Posts: 50
Re: No Spark. Eb 4.0

yep it was the tfi switch. thanks everyone

eb fairmont wagon 5 speed swartz black :
EB4U2C is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome