Working VCT Ghia - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-20-2004, 02:10   #1 (permalink)
Harry Be Kewell
 
Kewell_711's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Melbourne
Age: 30
Posts: 73
confused Working VCT Ghia

Got My new AU Ghia VCT about 2 weeks ago. wats the deal with working the VCT. can u have exhausts, extractors, etc? i've heard they ain't the best for modding.

whats the best way to get power out of these engines.
Kewell_711 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-20-2004, 02:32   #2 (permalink)
RIP Sox.....
 
Soxx's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sydney
Age: 45
Posts: 2,580
Re: Working VCT Ghia

It would appear that the VCT engines need a piggy back ECU.
JMM seem to know quite a bit about them and offer several packages with guaranteed power increases.

Rick.
__________________
4L I6, naturally aspirated producing 173.5rwkw.
14.410 @ 96.49mph with street radials.
What's that?..... Did I hear you say TQE power?
Soxx is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2004, 02:42   #3 (permalink)
BOFH
 
Casper's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Giving the finger to speedcams
Age: 43
Posts: 7,777
Re: Working VCT Ghia

Soxx is right, talk to JMM, they are the only ones who understand the engine. They will be doing all the work on mine.

Also, a chip is a must! Even stock the car reacts VERY well to a chip.
__________________

Casper is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2004, 02:55   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Melbourne
Age: 33
Posts: 40
Re: Working VCT Ghia

My brother has also just bought an AU Fairmont Ghia, nice car, but the mags...

Keep us posted with how the mods go, and don't forget to dump that puppy on its guts!
__________________


August 2003 Venom XR6 Turbo. T5, Leather, Premium Sound, 18" ROH Azzurro (T3 TE50) rims and various useless dealer options.
BA_Turbs is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2004, 06:56   #5 (permalink)
Harry Be Kewell
 
Kewell_711's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Melbourne
Age: 30
Posts: 73
Re: Working VCT Ghia

JMM gotta web page?
Kewell_711 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2004, 07:26   #6 (permalink)
BOFH
 
Casper's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Giving the finger to speedcams
Age: 43
Posts: 7,777
Re: Working VCT Ghia

Just go to aufalcon.com and go to the links page, you cant miss it.
__________________

Casper is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2004, 20:45   #7 (permalink)
Experimental Racer#6
 
TIKFD6's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Wodonga Vic
Age: 41
Posts: 8,204
Re: Working VCT Ghia

By what ive heard from a couple of reliable sources the JMM VCT kits are very good.
TIKFD6 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2004, 02:47   #8 (permalink)
Harry Be Kewell
 
Kewell_711's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Melbourne
Age: 30
Posts: 73
Re: Working VCT Ghia

Had a look at those kits. they look fair. might have to look into them. its hard to find anyone who's good at working he VCT.
Kewell_711 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2004, 02:53   #9 (permalink)
BOFH
 
Casper's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Giving the finger to speedcams
Age: 43
Posts: 7,777
Re: Working VCT Ghia

Quote:
Originally Posted by Kewell_711
its hard to find anyone who's good at working he VCT.
Actually, its close to impossible.
Heres a few tips for you.
1. get the intake sorted, cost SFA and is an improvement - go to the workshop in aufalcon.com, theres a few choices there.
2. Exhaust is the biggest problem. Not all extractors work. Only 3 that seem to have any affect are the JMM scavengers, JMM race series and the Genies. If you do go for another set make sure they have the narrower pipes....but I wouldnt recommend it.
3. The ECU in any VCT engine is not very well setup from the factory. They run rich and have a horrible power curve. Get an aftermarket chip setup and you will notice a huge difference.
__________________

Casper is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2004, 03:03   #10 (permalink)
Harry Be Kewell
 
Kewell_711's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Melbourne
Age: 30
Posts: 73
Re: Working VCT Ghia

yeah sweet. you got a chip? my car alright once it gets over about 40kh. sluggish of the line though.
Kewell_711 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Inline 6 Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AUII Ghia VCT engine into EFII Futura back2thefutura General Tech 2 06-16-2004 05:23
display on stereo of ghia not working... b-juggles Audio And Security 3 05-21-2003 06:54
EA GHIA dash not working Falcon kid Interior | Electrical | ECU 6 02-14-2003 07:13
Fairmont GHIA & XR6 VCT flappist General Tech 2 02-09-2003 17:56
BA Fairmont Ghia V8 review Go Auto sandmanls1 Australian Falcons 1 02-03-2003 23:45

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:20.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.