MSD ignition and tacho's - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Cleveland Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-26-2005, 05:31   #1 (permalink)
Registered User
 
fastfalc's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Gold Coast
Posts: 52
MSD ignition and tacho's

I was just reading the installation book for my 6A box and it seems that i wont be able to use the original in dash tach unless i get a tach adapter.

For those of you with a MSD,what has been your experience with this issue?

Thanks
fastfalc is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-26-2005, 05:43   #2 (permalink)
ESP Man
 
shaynet's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Gosford NSW Australia
Age: 61
Posts: 888
Re: MSD ignition and tacho's

Quote:
Originally Posted by fastfalc
I was just reading the installation book for my 6A box and it seems that i wont be able to use the original in dash tach unless i get a tach adapter.

For those of you with a MSD,what has been your experience with this issue?

Thanks
When I hooked up my 6AL the dash tacho stopped working I think - or was that when I installed the extra tacho? Not sure know so can't help, sorry.
__________________
The cop said "Do you know why I pulled you over". I said " Well, that all depends on how long you have been following me!"
shaynet is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2005, 06:20   #3 (permalink)
Registered User
 
STROKEXD's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,373
Re: MSD ignition and tacho's

Quote:
Originally Posted by fastfalc
I was just reading the installation book for my 6A box and it seems that i wont be able to use the original in dash tach unless i get a tach adapter.

For those of you with a MSD,what has been your experience with this issue?

Thanks
On an XD 351 with electronic ignition there are no issues, despite what the MSD literature states. So same would apply to any clevo with electronic ignition.
__________________
STROKEXD is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2005, 14:46   #4 (permalink)
82XE 351c
 
Join Date: Jul 2004
Location: North Coast, NSW
Posts: 627
Re: MSD ignition and tacho's

Quote:
Originally Posted by STROKEXD
On an XD 351 with electronic ignition there are no issues, despite what the MSD literature states. So same would apply to any clevo with electronic ignition.
I can vouch for ther XE 6cl dash tach working fine. mine is cut off at the moment as i was trying to find some issues i was having, the issue is fixed and it wasn't the trach.
pracy is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2005, 14:50   #5 (permalink)
Registered User
 
xb351coupe's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Sydney
Posts: 343
Re: MSD ignition and tacho's

I have both my factory tacho and an autometer procomp connected to my MSD.... Never had an issue!
xb351coupe is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2005, 16:30   #6 (permalink)
old B - new B
 
351cid's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: sunshine coast QLD
Age: 49
Posts: 890
Re: MSD ignition and tacho's

factory tacho in my XB will not work with the MSD 6AL . it is an older system though so maybe they have changed it.

i use a Auto Meter tacho.

have spoken to an instrument techo who thinks he can adapt the original tacho to work. just havent got around to giving it to him yet.
__________________
dave
`75 XB FAIRMONT SEDAN injected 351, toplaoder, disc brake 9", factory paint+ vinyl roof.
`03 BA XLS ute - lpg, auto, lsd, acid rush paint,
WWW.sunshield.biz
351cid is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2005, 16:43   #7 (permalink)
Registered User
 
xb351coupe's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Sydney
Posts: 343
Re: MSD ignition and tacho's

Quote:
Originally Posted by 351cid
factory tacho in my XB will not work with the MSD 6AL . it is an older system though so maybe they have changed it.

i use a Auto Meter tacho.

have spoken to an instrument techo who thinks he can adapt the original tacho to work. just havent got around to giving it to him yet.

I have a 6AL running with my Factory Tacho in my XB !!
xb351coupe is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2005, 19:36   #8 (permalink)
Smoke? What Smoke?
 
Red04VXE's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Loganholme QLD
Age: 38
Posts: 92
Re: MSD ignition and tacho's

th tacho in my coupe works fine with msd 6al, just a bit slow.
Red04VXE is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2005, 05:43   #9 (permalink)
V8 man
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 73
Re: MSD ignition and tacho's

My V8 XB GS has an MSD 6AL,I originally had it on the single point distributor and the tacho was fine,but when i hooked it up to a magnetic trigger dizzy it was mega slow!If you wait long enough it will catch up but Geez if you have got a real engine you will be smackin the rev limiter quicker than you can say muffed shift!you can get your factory tach recalibrated with a VDO guts for around $200,I did and it is dead accurate and keeps the factory look....
gs1973 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2005, 13:32   #10 (permalink)
Registered User
 
fastfalc's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Gold Coast
Posts: 52
Re: MSD ignition and tacho's

Thanks for the info guys, i guess i'll just have to put it on and see what happens

Quote:
Originally Posted by gs1973
My V8 XB GS has an MSD 6AL,I originally had it on the single point distributor and the tacho was fine,but when i hooked it up to a magnetic trigger dizzy it was mega slow!If you wait long enough it will catch up but Geez if you have got a real engine you will be smackin the rev limiter quicker than you can say muffed shift!you can get your factory tach recalibrated with a VDO guts for around $200,I did and it is dead accurate and keeps the factory look....
where can you get the vdo guts from? cause i want to keep mine looking factory standard .
fastfalc is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Cleveland Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 03:06.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.