Idle Surge AU2XR8 - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Windsor Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-02-2003, 00:52   #1 (permalink)
Black 220 TOC NSW Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sydney
Posts: 39
frown Idle Surge AU2XR8

Recently after I had a fuel pump change on my AU2XR8 (220), when I pull up to idle, engine revs will drop to 500 pick up to 1200 drop to 500 then settle to a fairly rough idle @ approx 850. I have had engine stall on 3 occasions. I have had the car back to the workshop who did the fuel pump change, twice & they can't seem to rectify the problem.
Any ideas????????
ricks is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-02-2003, 23:18   #2 (permalink)
Officially Bored with 347
 
svo347's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Perth West Oz
Age: 41
Posts: 3,585
Re: Idle Surge AU2XR8

Try resetting your TPS setting
__________________
FORD.... "POWER TO THE PEOPLE"...

Member of the "TKTDSGM " Group..
svo347 is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2003, 01:39   #3 (permalink)
Two SC 61's = trouble
 
ebxr8240's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Penrith,nswAus/Morrinville.NZ
Age: 60
Posts: 6,360
Re: Idle Surge AU2XR8

TPS and turn idle up its too low to 700rpm.The isc [idle speed control] is trying to stop stalling and causing surge....Adjust with isc disconnected, then re connect...

Latter models may not need to adjust tps as eec resets on start up on eec5's...But voltage should be .9 [or under 1 volt] up to 5v progresivley as throttle is opened..

Check for inlet leaks?? The pvc valve wasn't knocked out while working on engine???. Check that maf is clean...
__________________
Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!
.
Tuned & maintained by "Peppertree Perfmormance". Dart block, Scat 4340 steel crank, Custom C.P pistons.Oliver rods.. Mal Wood twin plate clutch.. Twin SC61/2's,482 rwkw/ 645 rwhp..
Passengers, myocardial infarction material..
R.I.P Possum...

Last edited by ebxr8240; 12-03-2003 at 01:46.
ebxr8240 is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2003, 03:13   #4 (permalink)
Black 220 TOC NSW Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sydney
Posts: 39
Re: Idle Surge AU2XR8

Thanks for the info guys. I have also had a Herrod exhaust (full system) & chip installed since the fuel pump change. I was hoping the new chip might sought any bugs out, but I have only done 250 odd k's since chip install & no change. It has been suggested the chip will take 1500 - 2000 k's to map itself in correctly. Leta hope that the info you have provided, achieves some results.
ricks is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2003, 03:19   #5 (permalink)
Two SC 61's = trouble
 
ebxr8240's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Penrith,nswAus/Morrinville.NZ
Age: 60
Posts: 6,360
Re: Idle Surge AU2XR8

Suspect chip !!! Na it should run o/k from start what chip?? No crap has followed through to injectors after pump install??? I usually purge fuel at front fuel rail for some time just incase some gets through.
__________________
Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!
.
Tuned & maintained by "Peppertree Perfmormance". Dart block, Scat 4340 steel crank, Custom C.P pistons.Oliver rods.. Mal Wood twin plate clutch.. Twin SC61/2's,482 rwkw/ 645 rwhp..
Passengers, myocardial infarction material..
R.I.P Possum...
ebxr8240 is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2003, 03:48   #6 (permalink)
Black 220 TOC NSW Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sydney
Posts: 39
Re: Idle Surge AU2XR8

Nah, the chip should be cool, it was a unichip reprogammed at Herrods before it was installed.
ricks is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Windsor Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idle Issues SiX_iN_a_RoW Inline 6 Tech 16 05-26-2004 09:10
slight surge at idle SiX_iN_a_RoW General Tech 15 02-22-2003 21:09
ED idle crodarian General Tech 4 01-23-2003 21:12
rough idle on cpi with new mild cam chargin Inline 6 Tech 2 04-24-2002 22:44

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:42.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.