ticking noise after 3200rpm - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Windsor Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-01-2006, 23:04   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 8
ticking noise after 3200rpm

Hi guys. Got my car back from SVO after having new cam, 1.6 roller rockers, gt40p heads, edlebrock inlet manifold and 70mm throttle body put in.
Now when im driving in D, after about 3000 rpm there is a ticking or some sort of noise coming from the engine. Doesn't happen in Park/Neutral though. Is this pinging or something to do with valve train components? Will new oil fix this problem if its to do with valve train components not getting enough oil? Need help asap.
Thanks
ghia_8 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-02-2006, 20:32   #2 (permalink)
Registered User
 
ghiastyle's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Liverpool
Age: 28
Posts: 29
Re: ticking noise after 3200rpm

hey ghia_8,
i have a 94 fairmont ghia no mods or anything but had a similar problem. accelerating or maintaining the revs around that mark made a ticking noise. at first i thought it was from the engine but when i had a closer look it was comming from the exhaust, around the cataylilic converter. it was loose. as you accelerated around higer revs because it was loose ticked and knocked around. i dont know if thats your problem but check it out.
ghiastyle is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2006, 14:03   #3 (permalink)
No longer around
 
MADNC_8's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Geelong
Age: 33
Posts: 4,882
Re: ticking noise after 3200rpm

i'd be going straight back and getting it checked out.......does sound like it could be pinging..... have you got any sort of aftermarket ecu / piggy back etc (ie unichip?)
MADNC_8 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2006, 20:58   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 8
Re: ticking noise after 3200rpm

It's def pinging. I adjusted it via the dizzy and it improved. But there is still some pinging over 4000rpm or when u boot it going around 60km. Think I need a chip and get it dyno tuned so it runs better, as there is some slight hesitation when taking off too.
I have atm - GT40P heads mild port/polish, bigger valves, crane powermax 2020 cam, edlebrock intake manifold, 70mm throttle body and EGR spacer, 24lbs injectors and 77mm Pro M MAF, CAI & paccies-twin 2 1/4'' - single 2.5'' exhaust.
What chips u guys running or suggest with similar mods? Thanks
ghia_8 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2006, 01:36   #5 (permalink)
Registered User
 
TruBlu351's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Newcastle
Posts: 2,398
Re: ticking noise after 3200rpm

Try using 98 octane fuel, if you're not already. If you are using lower octane fuel, fun it almost empty first.
__________________
XE Falcon
393 Tremec TKO 9"
TruBlu351 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2006, 21:30   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: Mildura
Posts: 15
Re: ticking noise after 3200rpm

GHIA8,
had exact same problem with my 302w fairlane. Though it is stock. Was worse with regular ulp.
Solution:
Pull the airflow meter off the airbox, remove the mesh, you will see two sensors that look like diodes in a hole along side the tunnel. Clean them with some cotton buds. I didn't use any solvents. Have heard that you can use carby clean.
Wack the thing back in and see how it goes. Just be gentle. You stuff the sensors and your up for an new MAS.
I found when I cleaned mine there was a bit of grime there. I also cleaned the mesh as it had a coat of carbon on the inside.
Has been running fine over past two weeks. Can put the boot in. I have been using premium, next fill I am going to put some reg ulp in to really test the theory.
nifty_bloke is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Windsor Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 15:06.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.