Windsor: where's the temp sender? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Windsor Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-21-2002, 02:32   #1 (permalink)
Stand clear: 5.0 in use!
 
V8 Ghia Mike's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Adelaide, South Oz
Posts: 150
Windsor: where's the temp sender?

I've been having idle control problems, particularly on cold starts. I have cleaned out the idle control valve with no luck so thought I would check the temp sensor connection on the block. A dirty sender or connection could be affecting the mixture on a cold start?

But where is it? I've even gone as far as checking the wiring diagrams to help fin the correct wires but to no avail. Is the sensor hidden behind the block or radiator perhaps?

Thanks, Mike
__________________
'We drew a line in the sand. No one would kick sand in our faces again!' G.P.

EF Fairmont Ghia, Bordeaux Purple, 5.0 Windsor, Crane cam, ChipTorque modded ECU, full XR bodykit, 16 inch XR8 alloys, 2.5 inch dropped Tickford suspension, full grey leather trim with chrome, woodgrain and lots of lights, climate control, ABS, Premium sound, trip computer, power everything

I can't get enough of this!
V8 Ghia Mike is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-21-2002, 02:49   #2 (permalink)
Shh i'm huntin more power
 
Jase_ELXR8's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Melbourne
Posts: 1,764
Coolant sensor is on the black water pipe on top of the lower intake isn't it???
Jase_ELXR8 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 03:18   #3 (permalink)
Stand clear: 5.0 in use!
 
V8 Ghia Mike's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Adelaide, South Oz
Posts: 150
Front or rear of motor?

I can't see any wires anywhere that lead to the sender!

Don't be shy, more suggestions please! :D
__________________
'We drew a line in the sand. No one would kick sand in our faces again!' G.P.

EF Fairmont Ghia, Bordeaux Purple, 5.0 Windsor, Crane cam, ChipTorque modded ECU, full XR bodykit, 16 inch XR8 alloys, 2.5 inch dropped Tickford suspension, full grey leather trim with chrome, woodgrain and lots of lights, climate control, ABS, Premium sound, trip computer, power everything

I can't get enough of this!
V8 Ghia Mike is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 05:23   #4 (permalink)
345kw of V8 Windsor Power
 
EDXR8's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Adelaide
Age: 35
Posts: 2,784
Just behind the thermostat housing, there are two black metal pipes that come from the lower intake mainfold and run under the upper intake manifold to the back of the engine. About an inch or two down the black pipes, probably just under the upper intake manifold, there is the sensor. If you still cannot find it, I will email you a pic showing its location. Just let me know grantjas@bigpond.com
EDXR8 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 07:53   #5 (permalink)
Stand clear: 5.0 in use!
 
V8 Ghia Mike's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Adelaide, South Oz
Posts: 150
Thanks mate! I'll have a peek tomorrow. It sure is well hidden! I did look under there but all the wiring from the injectors was probably confusing the issue.

When all is said and done, I will probably have to replace the damn idle controller anyway ($200+), but am just weeding out all possibilites!

Appreciate the help guys.

Mike
__________________
'We drew a line in the sand. No one would kick sand in our faces again!' G.P.

EF Fairmont Ghia, Bordeaux Purple, 5.0 Windsor, Crane cam, ChipTorque modded ECU, full XR bodykit, 16 inch XR8 alloys, 2.5 inch dropped Tickford suspension, full grey leather trim with chrome, woodgrain and lots of lights, climate control, ABS, Premium sound, trip computer, power everything

I can't get enough of this!
V8 Ghia Mike is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 18:11   #6 (permalink)
345kw of V8 Windsor Power
 
EDXR8's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Adelaide
Age: 35
Posts: 2,784
If it turns out that it is the idle controller, email me. I had to replace mine about 6 months ago, and now I am upgrading my throttle body, which comes with one as well, so I have one spare that I will let go cheap.

Seeing you are in adelaide, if you want to borrow it to see if thats your problem, let me know. I work in the city, so you can pick it up any day.

grantjas@bigpond.com
EDXR8 is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2002, 05:26   #7 (permalink)
Stand clear: 5.0 in use!
 
V8 Ghia Mike's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Adelaide, South Oz
Posts: 150
You are a lifesaver!

I was only complaining today to a workmate that I was going to have to fork out mega$$$ for a new one! Thank God for FF!

I took out the temp sender and cleaned it and the connectors. I will try a cold start in the morning and see how it goes.

Email sent!

Mike
__________________
'We drew a line in the sand. No one would kick sand in our faces again!' G.P.

EF Fairmont Ghia, Bordeaux Purple, 5.0 Windsor, Crane cam, ChipTorque modded ECU, full XR bodykit, 16 inch XR8 alloys, 2.5 inch dropped Tickford suspension, full grey leather trim with chrome, woodgrain and lots of lights, climate control, ABS, Premium sound, trip computer, power everything

I can't get enough of this!
V8 Ghia Mike is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > Windsor Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oil pressure sender units uteman General Tech 9 05-07-2005 03:21
temp sender auto General Tech 1 06-15-2003 03:40
XF temp sender XF_boy Inline 6 Tech 6 01-17-2003 23:02
Temp. Sender units EB/XB uteman General Tech 12 11-14-2002 15:23
installing new temp guage. The Fonz General Tech 3 10-16-2002 00:37

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 11:00.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.