rpm issue with 390. - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 03-26-11, 02:21 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2
rpm issue with 390.

hello new here. got a question for u guys if anyone knows 390 really good i would appreciate the help. i have a 67 390 with 406 big port heads medium riser intake and also big port. a crane fireball 2 296 cam in it and headers on. i am running it in my mud drag truck. it has a 3000 tci stall in too. the issue i am having it that around 3000 it doesnt want to make more rpms. i have a base edelbrock 600 on it. i am thinking its to small of a carb but not sure. if anyone has ideas i would love to hear them. thank u.
legand71 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 03-28-11, 01:35 PM
Registered User
 
kdtrucker's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: New Mexico
Posts: 278
Re: rpm issue with 390.

My first guess is that your gear ratios are to high and you may need lower gears. My second guess is that you did'nt dial in the cam correctly.

What is your vacuum reading?? At what RPM does the cam smooth out?? You might have the wrong torque converter.
kdtrucker is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 03-29-11, 10:00 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2
Re: rpm issue with 390.

Quote:
Originally Posted by kdtrucker View Post
My first guess is that your gear ratios are to high and you may need lower gears. My second guess is that you did'nt dial in the cam correctly.

What is your vacuum reading?? At what RPM does the cam smooth out?? You might have the wrong torque converter.
Thanks for the input. The gears are only 4:10 and I am running 39.5s on it. The cam was installed correctly also. The cam Smith's out around 1300 if u mean sound wise. Vacuum not Really y sure about. And the stall converter is correct also.
legand71 is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 12-16-12, 03:05 PM
BuzzLOL
 
Join Date: Dec 2012
Location: Toledo, N.W.Ohio
Posts: 3
Re: rpm issue with 390.

.. Ever fix this? Carb. size is fine. Maybe distributor not advancing the ignition timing. Something blocking airflow into carb. 600 CFM carb.s usually default jetted for 302's, may need bigger jets...
BuzzLOL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > FE (330-428) Tech
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome