AU running real bad - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > Australian Falcons
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Australian Falcons Discuss the australian born and bred models here. Includes the 80's 90's and present day Falcons offered by Ford Oz.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-22-2008, 02:40   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 2
AU running real bad

Hi all,

Was driving my wife's series I AU yesterday, 80kph on cruise and it suddenly lost power. Engine will idle but as soon as you touch throttle it runs really rough, backfires and pours fuel smoke. Only way to get it to rev is pump the throttle, but put foot down too much and it backfires, etc and drops bulk revs (can get it to 5K rpm by pumping). I though maybe fuel filter or pump but it seems to be getting heaps of fuel. Also struggles even to start as well (which it never has before) so I don't think fuel starvation, but might be wrong? Thanks for your help.

Cogsy
Cogsy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-22-2008, 10:01   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 3
Re: AU running real bad

Possible fuel pump/filter, just cause of black smoke doesn't necesarilly mean overly rich, but is normally. The backfiring on the other hand is a sign of getting lean, what will happen being that the car has adaptive learning is if your fuel pump is cactus and can't pump enough fuel pressure, it will learn around this, pumping peddle etc may cause it to issue black smoke, as will lean if detonating, but overall their is little or no fuel to supply, so once hold at an rpm it won't have the fuel to back it up.

Easy to diagnose without spending lots of $$$$, just take the inlet fuel hose off, which is the larger one leading to the fuel rail, rather than coming from the reg. take it off, put a T fitting in line with it and inlet fuel and run the middle T outlet to a fuel pressure gauge and just see what its doing, if no fuel pressure gauge avail, you can always use an oil pressure gauge (cheap like $20). When full throttle fuel pressure should be near 38psi, at idle around 30, if under these values of about 5 psi there is definetly a fuel pressure prob.
XF351Lucifa is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2008, 23:30   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 2
Re: AU running real bad

Thanks Lucifa, you da man! Pump was cactus, only had bout 7psi at start up, surprised it even ran. Changed pump (not easy to assemble) and it's running sweet. Many, many thanks again

Cogsy
Cogsy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > Australian Falcons



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 20:05.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.