Ba ECU problems? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > Australian Falcons
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Australian Falcons Discuss the australian born and bred models here. Includes the 80's 90's and present day Falcons offered by Ford Oz.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-22-2004, 15:16   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Age: 29
Posts: 1
Thumbs down Ba ECU problems?

I have had my xr6 for about a year now and am really getting pissed off about some certain problems i am having. First of all i have upgraded to cold air intake, throttle body, air filter, lsd, short diff ratio, extractors, and 18" rims. After putting these on my car i found that my speedo was wrong by about 12kph. After taking my car to ford to try fix this problem and $200 later the problem was not fixed and is still wrong by 7kph.
About 6 months ago i had a sterio put in my car running, 2 amps and a dvd screen runnng of the standard deck. After trying to drive home the throttle was going crazy. The car would hit the limiter and if i didn't have a manual and my foot on the clutch i would have done 360's at the intersection. After getting it towed to a ford service center they said that the low amp drop caused by the sterio made the sensor under the pedal "play up". $350 dollars later they replaced the sensor and i went and had a massive battery put in to try and fix the amp drop. That rectified that problem for a while until i go to use my air conditioner. I live in Perth and it was 37 degees yesterday and i had my air con on full and now have another problem. Just driving normally and my sterio turned off there is no way that it could have been that. My car engine light comes on and the car shakes violently. The only way to combat this is to switch off the car and continue down the road. In the space of about 3 minutes the car would have done this about 10 times.
Has anyone had the same problem?
Any ideas on what is going on?
Prim3 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-22-2004, 15:29   #2 (permalink)
Blue Blood
 
ianmcginley's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Buried in a sand trap somewher
Age: 36
Posts: 1,375
Re: Ba ECU problems?

Quote:
Originally Posted by Prim3
I have had my xr6 for about a year now and am really getting pissed off about some certain problems i am having. First of all i have upgraded to cold air intake, throttle body, air filter, lsd, short diff ratio, extractors, and 18" rims. After putting these on my car i found that my speedo was wrong by about 12kph. After taking my car to ford to try fix this problem and $200 later the problem was not fixed and is still wrong by 7kph.
7km/h is probably within ADR specifications depending on the speed you ar doing. At 100km/h, 7km/h tolerance is deemed within spec. At 70km/h, 7km/h tolerance is deemed acceptable, but borders on the ADR spec.

If you change things expect to pay. Changing your rims, diff ratio and tyre profile will change the calibration of the ECU to your speedo. As these are not ford parts you have possibily put on, expect Ford to charge you for adjusting the settings of the ECU.

7% is an acceptable tolerance. I think 10% is the ADR.
__________________
Falcon Killer (if you believe what Ford Service Departments have to say about me)
AU II XR6 - October 2001 ~ December 2002 - RIP
BA XR6 - December 2002 ~ Soon to disappear if Ford CRC can't fix it....

45,000km service coming up - and i'll be asking for a sizable list of fixes:
* Gearbox (3rd time)
* Steering click (5th time)
* Brake Shudder (2nd time, and has the applied "Fix")
* etc...
ianmcginley is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 20:58   #3 (permalink)
BA XR8 Driver
 
Join Date: Mar 2003
Location: Perth
Posts: 233
Re: Ba ECU problems?

Yes, ADRs state 10%.
Your problems sound very much electrical, are you sure that the stereo is wired in correctly?
This sounds like the first place to look, even if the stereo was turned off something may be causing an earth/load somewhere.
Are your amps wired directly off the battery?
Maybe a 1 Farad capacitor on your large amp may help for high bass etc??
__________________
Cheers
Brett
XR6na is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 21:08   #4 (permalink)
It pays to be aboard FORD
 
AUIII XR8 Man's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Here & not hooning around at the wheel of a car!
Posts: 181
Re: Ba ECU problems?

Yer I would be looking at the stereo frist.
__________________
Go hard or go home!

Dumb pc
AUIII XR8 Man is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > Australian Falcons



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carsales/Mellor Review of BA MK2 Madder Australian Falcons 0 10-18-2004 19:20
Territory Launch (Comprehensive) RPO83 Territory 25 05-03-2004 04:56
BA GT....Problems and more issues..... firefox7 FPV & Tickford Forum 59 02-29-2004 07:23
Parker Light problems for BA CSV_LS1 Australian Falcons 4 06-15-2003 05:33

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 08:17.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.