My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???) - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > Australian Falcons
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Australian Falcons Discuss the australian born and bred models here. Includes the 80's 90's and present day Falcons offered by Ford Oz.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-16-2003, 00:00   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 18
My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

g'day, in my last topic i discussed the EF i just baught, anyway there is a few minor things i am attending to, and have notced that sometimes, not always, it wnt start first go. in the morning its fine, but sometimes during the day when left for a while etc. u turn it over for 2 seconds or something and nothign, stop then again, and bang! first go.

ive tried looken around this forum and can only come up with injectors, can some1 please verify this for me, incase its a more serious problem.

where can i get recoed/new ones from, and roughly how much are they?

regards, nick
yellowblazeXB is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-16-2003, 01:59   #2 (permalink)
O.F.R - BIG DADDY C.E.O
 
phantom's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Victoria
Posts: 571
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

Have you checked the Spark Plugs and Leads?? Sounds like it may be electrical. My mate had the same problems with his EL when it got hot it was a mongrel to get going again. Changed the plugs and a new set of leads and it was fine. Good Luck with it !
__________________
BACK WHERE I BELONG ...... IN AN XY
phantom is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2003, 02:13   #3 (permalink)
In a blue Galaxy
 
Cobra's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Geelong, Victoria
Posts: 5,716
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

Is it petrol or on gas?
__________________
O.F.R #12
1999 AU XR8
14.594 @ 94.40mph
152.2RWKW (APS dyno)
Switchable Shift Kit, K&N panel filter, Lukey straight thru mufflers, momo gear and steer,
DBA slotted rotors/Bendix ultimate pads (front), Pioneer MP3 head unit and BA XR carpet mats.

Member of the Society Against Stupid SMS Language
Cobra is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2003, 15:06   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 18
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

sorry, shes on petrol

in thje morning for example it fires up right away, there is no real pattern, just "sometimes" it wont duren the day, say if i leave it for 20 mins, then try n start it.


how can i check the plugs leads, and know if they r buggered or not?>
yellowblazeXB is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2003, 15:18   #5 (permalink)
BA'o'Matic 100% working.
 
Dellboy999's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Victoria
Age: 43
Posts: 3,838
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

My EA started doing that, the alternator belt was not tight enough so the battery wasnt charging properly, so it was a slugish to start, I know you have a serpentine belt so loose belt is unlikely, but alternator not charging the battery can be checked with a multimeter should be 14.5 with no accesorrys on and the car running, and first thing in the morning before starting about 12.5 any figures too different to these can indicate a problem.

Jason
__________________
I did put something here, but it vanshied, I think

"So long and thanks for all the fish!"
Dellboy999 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2003, 20:12   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 75
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

Sounds like a classic case of dribbling injectors. I had the same problem on my car which is not a Ford but as it's fuel injected still the same issue regardless of make or model. My car would always start first pop in the morning but when warm would take a couple of seconds cranking to start. Then when it started there was a nice cloud of smoke. I replaced the injectors with AZNEW injectors (available from repco) and the problem was resolved. AZNEW are reconditioned injectors and cost about the same as an injector service.
mongoose3800 is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2003, 01:28   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 18
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

oh ok, thanks mate. i cant say ive noticed any smoke though, ill lok out for it tomorrow.

if the a/c is on, will this make it harder to start aswell?
yellowblazeXB is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2003, 23:17   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 18
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

went to the mechanic today, he plugged in this ford gizmo to the computer, to do a test to find any problems, only thing that came up was power steering switch fault, or something, but he suspects if there is no smoke expelling out of the exhaust that it could be a fuel preasure problem. would cost $50 for him to take it apart to do a preasure test on it to know for sure. but its so weird, i was parked for an hour and a half earlier on while at the cinema, and when i came out to leave, it started first go, i did however leave the key on accessories for a few moments before i turned it over, which is what another mechanic suggested to do, but in previous attempts this did not work either! so its wquite evident there is no pattern, which makes it hard to pin point, i think.

what do you think???
yellowblazeXB is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2003, 04:46   #9 (permalink)
Registered User
 
Ford4Eva's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: VIC
Posts: 162
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

Sounds like the beginning of the end of your fuel pump. Mine went this afternoon, had the same symptoms as you described. Just be careful not to fill her up full at the servo and have the fuel pump go on you. Now the mechanic has to drain the petrol to get to the pump...ouch! Wasted optimax there. May reuse it for the lawn-mower. Goodluck.
__________________
Go FORD!
Ford4Eva is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2003, 02:09   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 18
Re: My new EF doesnt always start frst go (dirty injectors???)

damn, well the mechanic i saw the other day said it was either fuel preasure or fuel pump. rekons its about $350 for another pump, what were you charged and from where?


how long did you have similar symptoms for, and when they finally pack up, where does that leave you??? u just cant get it started at all????


thanks, nick
yellowblazeXB is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > Australian Falcons



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Removing & Replacing Injectors - EF 4.0L DeeMan Inline 6 Tech 17 10-23-2003 21:50
EF doesnt like to start! MightyEFGhia General Tech 9 08-24-2003 10:02
Help! EF V8 wont start :( Ghia General Tech 10 02-09-2003 02:03
rough start up in 95 EF Fairmont sjwau2xr6 General Tech 5 04-06-2002 22:22
EF Futura wont start Jesmol General Tech 7 03-07-2002 14:15

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 20:14.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.