1967 C4 first gear problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Trans | Driveline
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-29-2013, 07:06   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: May 2013
Posts: 2
1967 C4 first gear problem

I have a problem with the C4 transmission in my 1967 Mustang that I would appreciate help with.

When the transmission is cold first gear will not engage. Reverse works fine. I have to let it run for a few minutes and then it will go and there is never another problem once it goes as long as it is warm.

Thanks for any assistance.
A154610 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-29-2013, 17:51   #2 (permalink)
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 3,219
Re: 1967 C4 first gear problem

Might be due for a rebuild and a new converter, how's the fluid look? Being warm is part of the clue, if the pump in the coverter is shot or the fluid contaminated, or the filter is beginning to plug, the warmer fluid's viscosity will thin somewhat making it easier to build pressure. Try changing the fluid and filter first to see if it alleviates the problem.
__________________
'Scuse me, while I scrape this Honda outta my treads.
CatSkinner is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2013, 01:03   #3 (permalink)
FF.com Administrator
 
Big Block Ford's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 4,578
Re: 1967 C4 first gear problem

Have you checked the fluid level on the transmission dipstick. This usually needs to be done when the transmission is warmed up and the engine idleing while the transmission is in park.

If the trans needs topping up then be sure to use the correct auto trans fluid.
__________________
Lance
71 429SCJ Mustang
Big Block Ford is online now   Reply With Quote
Old 05-30-2013, 12:06   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: May 2013
Posts: 2
Re: 1967 C4 first gear problem

Thanks for the comments.

I dont think it is the converter because always works in reverse right away. Unless there is something I dont know????

The fluid level is good.

Thanks again for your help.
A154610 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2013, 12:22   #5 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 9,132
Re: 1967 C4 first gear problem

Could try cleaning valve block .
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2013, 20:48   #6 (permalink)
Moderators
 
r-clar's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Demotte Indiana
Posts: 761
Re: 1967 C4 first gear problem

If the Trans hasn't been overhauled in a while the seals could be dried out. When cold the forward piston seal is probably leaking not allowing the clutch to apply. Once the fluid warms the seals soften and will apply the clutch


Sent from AutoGuide.com App
r-clar is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Trans | Driveline



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 20:21.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.