Auto Trans problems - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 03-09-04, 04:49 AM Thread Starter
kez56
 
Join Date: Sep 2003
Location: Penrith
Age: 48
Posts: 13
frown Auto Trans problems

I appear to have some dramas with my EF XR8...Transmission wont engage into drive...this is only happening in the morning when its cold....reversing out of the driveway is not a drama, but when I put it in drive it just keep rolling backwards and then engages about ten seconds later...even then it still feels like its in neutral...I have checked the tranny fluid dipstick and the level is okay and then colour fine apart from what looks like small black carbon deposits in the fluid...I recently had problems with the tranny cooler but my dealer replaced it and did a transmission service...Any ideas????


It doesnt matter what it is...as long as it is a blue oval with a V8 inside !!!
kez56 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 03-09-04, 05:52 AM
Registered User
 
OED666's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Brisbane
Age: 34
Posts: 1,512
Re: Auto Trans problems

well it looks like you answered all the questions i was goin to ask.

have you thought of taking it back to the dealer, and saying something about the transmission playing still??

BUILT FORD TOUGH!!!

94 ED Futura
PROUD TQE OPERATOR
13.822 @ 99.67MPH - Willowbank 05/08/2006
OED666 is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 03-09-04, 03:04 PM
a vile merchant
 
PigDog's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: Geelong, Victoria
Posts: 714
Re: Auto Trans problems

Are you sure the fluid level is good? That's a perfect symptom of the fluid level being too low when cold, and as it heats up a little the fluid expands and then it starts to work.
PigDog is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 03-09-04, 05:31 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 165
Re: Auto Trans problems

BTW putting it in drive while it is still rolling backwards is a sure fire way to end the life of ur torque converter prematurely
AU1XR8 is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 03-09-04, 11:14 PM Thread Starter
kez56
 
Join Date: Sep 2003
Location: Penrith
Age: 48
Posts: 13
Re: Auto Trans problems

BTW, I have now noticed another problem, the car idles rough and shudders when accelerating...the shudder disappears when I get to around 120 k/ph...any thoughts????

It doesnt matter what it is...as long as it is a blue oval with a V8 inside !!!
kez56 is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 03-10-04, 06:01 AM
Registered User
 
OED666's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Brisbane
Age: 34
Posts: 1,512
Re: Auto Trans problems

ohh geez, thats not good, sounds like aVN commodore i drove a few weeks ago.

Does the shudder happen in all gears?, or when you are giving it a bit and its high on the RPM?

BUILT FORD TOUGH!!!

94 ED Futura
PROUD TQE OPERATOR
13.822 @ 99.67MPH - Willowbank 05/08/2006
OED666 is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 03-10-04, 03:59 PM Thread Starter
kez56
 
Join Date: Sep 2003
Location: Penrith
Age: 48
Posts: 13
Re: Auto Trans problems

mainly when i'm giving a but and rpm on the high side...have also noticed an unusual sound coming from the exhaust at the same time

It doesnt matter what it is...as long as it is a blue oval with a V8 inside !!!
kez56 is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 03-10-04, 11:12 PM
Looking in YOUR bathroom.
 
Join Date: May 2002
Location: Adelaide
Age: 33
Posts: 3,287
Re: Auto Trans problems

hmrr..........sounds expensive.

Ive been described as a vault of usless random knowledge.

Ill take it as a complement i think.............
Walkinshaw is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Trans | Driveline


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome