can't shift manually - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 03-27-04, 04:36 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Gold Coast
Posts: 367
can't shift manually

the wifes EB 3.9 will not change manually if you put it in first or second it's the same has being in drive it drives & changes fine you just can't shift it manually. can anybody give me any idea what the problem could be

cheers
MIKE


1994 ED FALCON GLI 5.0 V8 POLYNESIAN GREEN
usc body kit; tints; auscar cobra's; king lows; pacemaker extractors & 2.25 twin system
ED GLI V8 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 03-28-04, 02:04 AM
'90 EA-II Fairmont
 
SileNceR's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Warrnambool, VIC, Aust.
Age: 31
Posts: 572
Re: can't shift manually

the problem is it's an automatic and you shouldn't need to shift manually hence it doesn't really matter that it doesn't work....

honestly though, I really don't know.
SileNceR is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 03-28-04, 05:52 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 3,143
Re: can't shift manually

Usually means a failed inhibitor switch or wiring to switch. It's on the left hand side of the gearbox. Try unplugging the two cables and cleaning the contacts first; if that doesn't work (at it's likely it won't) buy a new switch.

Regards Blue
Aussiblue is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 03-28-04, 02:23 PM
NZ
feed me hey
 
Join Date: Jul 2002
Age: 66
Posts: 4,692
Re: can't shift manually

Does your torque converter lock up? Another sympton of the failed inhibitor switch is no torque converter lock up.

Dot Aye You
NZ is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 03-28-04, 10:54 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Gold Coast
Posts: 367
Re: can't shift manually

Quote:
Originally Posted by NZ
Does your torque converter lock up? Another sympton of the failed inhibitor switch is no torque converter lock up.
how do you tell if the torque converter locks up or not ?

MIKE

1994 ED FALCON GLI 5.0 V8 POLYNESIAN GREEN
usc body kit; tints; auscar cobra's; king lows; pacemaker extractors & 2.25 twin system
ED GLI V8 is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 03-28-04, 11:38 PM
NZ
feed me hey
 
Join Date: Jul 2002
Age: 66
Posts: 4,692
Re: can't shift manually

In 3rd and 4th gear they are supposed to lock up. When your cruising at say 100 give the car a little bit more throttle. The car should accelerate and the revs increase accordingly and it will pull away as if it were a manual transmission. If it isnt locked up the revs will 'flare' as if you were riding the clutch in a manual. Thats the best way I can think to describe it. When the torque converter is locked up, it simply is a direct line of power from the engine which reduces fuel usage under cruising conditions.

Dot Aye You
NZ is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 03-30-04, 10:21 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Gold Coast
Posts: 367
Re: can't shift manually

Thanks NZ. nothing like that happening you just can't shift it manually; only noticed the other week when towing a heavy trailer down a steep hill & tried to shift down to second & nothing happend

1994 ED FALCON GLI 5.0 V8 POLYNESIAN GREEN
usc body kit; tints; auscar cobra's; king lows; pacemaker extractors & 2.25 twin system
ED GLI V8 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 03-31-04, 01:11 AM
Lamahs approve of manuals
 
Join Date: Mar 2003
Location: Sydney, Australia
Age: 39
Posts: 1,382
Re: can't shift manually

Its probably still worth checking out the switch anyway. Easy job, 30 mins tops to remove, check resistances and reinstall. Basically as the switch is moved to different positions, you should get different resistances . . . If you have a multimeter, its a very easy check . . .
XR8 Lamah is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 04-05-04, 12:57 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Gold Coast
Posts: 367
Re: can't shift manually

thanks guys will check the switch out

1994 ED FALCON GLI 5.0 V8 POLYNESIAN GREEN
usc body kit; tints; auscar cobra's; king lows; pacemaker extractors & 2.25 twin system
ED GLI V8 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Trans | Driveline


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
U.S.A.:Ford delays cutting Mo. plant shift Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 02-28-04 07:40 AM
BTR 4 speed manual shift kit. EA Turbo Clone Trans | Driveline 3 09-09-03 02:34 AM
Canada:Ford Canada shuts headquarters, day shift to save power Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 08-18-03 09:50 AM
T5 shift kits TwinPiston Trans | Driveline 2 07-03-03 10:17 PM
Column shift to Floor shift in XE??? DansEdgli General Tech 5 02-25-03 09:59 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome