Falcon 4 speed trans - won't start in park - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Trans | Driveline
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-20-2008, 12:20   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Falcon 4 speed trans - won't start in park

Hi,

I have a 1997 4litre Falcon with the 4speed trans. Its done approx 207000KMS and it sometimes won't crank over when the trans is in park. If you shift it straight to N its OK and cranks and fires. I have removed the console around the shift lever assuming there would be an interlock switch to prevent starting in gear but there is no switch ? Am a bit worried that one day it won't start at all. Can anyone tell me where to look next ?

Cheers,

Pete
efpete is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-20-2008, 13:01   #2 (permalink)
Always the student
 
thefonz's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,708
Re: Falcon 4 speed trans - won't start in park

Ignition switch should be mounted on the steering column (above the brake pedal) and is operated by the key cylinder. Lower steering column to ease installation.
thefonz is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2008, 11:37   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Re: Falcon 4 speed trans - won't start in park

Hi , This hasn't happened again for a few days now...always the way.

TheFonz - are you saying it could be an ignition switch problem ? and not anything to do with whether the trans is in P or N ?

Cheers,

Pete
efpete is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2008, 12:24   #4 (permalink)
Always the student
 
thefonz's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,708
Re: Falcon 4 speed trans - won't start in park

Quote:
Originally Posted by efpete View Post
Hi , This hasn't happened again for a few days now...always the way.

TheFonz - are you saying it could be an ignition switch problem ? and not anything to do with whether the trans is in P or N ?

Cheers,

Pete
That's correct, at least on the one's I've done, There is a rod that goes from the back of the key cylinder, down the column to the ignition switch.
thefonz is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2008, 15:48   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Re: Falcon 4 speed trans - won't start in park

Thanks- i will have a closer look at the ignition / switch setup

Cheers,

Pete
efpete is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2008, 14:52   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 5
Re: Falcon 4 speed trans - won't start in park

Its sorted ! Finally got to the point it wouldn't start at all - luckily at home in the garage. I found the ignition interlock - a white plastic unit on the side of the trans ( passenger side). Pulled it off and dismantled it it was full of dirt and was badly rusted. Got another from a wrecker and its all go !

Cheers,

Pete
efpete is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2008, 22:23   #7 (permalink)
Registered User
 
falconfutura's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: New Zealand
Posts: 29
Re: Falcon 4 speed trans - won't start in park

Hi, I know you've got it sorted but I had the same problem with it not starting in park occasionally, it turned out that the gear leaver wasn't pushed all the way forward in park, all it I had to do was make sure it was pushed all the way forward and it started perfectly, pulled it pack while it was in park without pushing in the button and it wouldn't start.
falconfutura is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Trans | Driveline



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 19:06.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.