Lost 1st gear... - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 02:34 PM Thread Starter
Wish it was a real GT...
 
dj_pom82's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Sydney
Age: 33
Posts: 331
Lost 1st gear...

Well my car has decided it doesnt need 1st gear anymore and refuses to use it. I'm sure the problem must be something electrical cus when it happened there was no noise to suggest something mechanical had broken and before it happened the gearbox was using each gear with no worries.

So whats going on? Is this 'limp home' mode or something and how do I get 1st gear back? Any help will be greatly appreciated, driving without 1st gear sucks


SOLD - 94 EF
Came with: EL GT Copy Body Kit, Lowered
Completed Mods: 19" ADR Chrome Mags, Panasonic Mp3 Head Unit, 6.5" Pioneer Splits (Front), 6.5" Pioneers (Rear), 12" Sony Pentagon Sub, Alpine Amp, Alarm, Pedders Sports Ryder Suspension, K&N Panel Filter
dj_pom82 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 02:47 PM
known as tibbo
 
RaceCraft's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Brisbane
Posts: 2,033
Re: Lost 1st gear...

limp home is one gear only... does it have 2nd , third and forth still??
RaceCraft is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 02:52 PM
BA'o'Matic 100% working.
 
Dellboy999's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Victoria
Age: 45
Posts: 3,838
Re: Lost 1st gear...

Limp home is 3rd gear only, so you sure you have 2nd ?

Otherwise I would suspect bands are gone, or 1st gear is screwed.

I did put something here, but it vanshied, I think

"So long and thanks for all the fish!"
Dellboy999 is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 03:20 PM Thread Starter
Wish it was a real GT...
 
dj_pom82's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Sydney
Age: 33
Posts: 331
Re: Lost 1st gear...

I'm pretty sure its only running on one gear and I'm only assuming its 2nd so I guess it could be 3rd. What makes the car go into limp home mode? Should I not be driving it at the moment?

SOLD - 94 EF
Came with: EL GT Copy Body Kit, Lowered
Completed Mods: 19" ADR Chrome Mags, Panasonic Mp3 Head Unit, 6.5" Pioneer Splits (Front), 6.5" Pioneers (Rear), 12" Sony Pentagon Sub, Alpine Amp, Alarm, Pedders Sports Ryder Suspension, K&N Panel Filter
dj_pom82 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 03:44 PM
known as tibbo
 
RaceCraft's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Brisbane
Posts: 2,033
Re: Lost 1st gear...

no you will burn the frictions if you drive it in limp home
RaceCraft is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 03:49 PM
BA'o'Matic 100% working.
 
Dellboy999's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Victoria
Age: 45
Posts: 3,838
Re: Lost 1st gear...

Electrical usually is the reason for limp home mode, if you have an integrated ECU/TCU (which I assume you do) most people have solved the issue by resetting the computer, or it has diappeared overnight.

I did put something here, but it vanshied, I think

"So long and thanks for all the fish!"
Dellboy999 is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 04:15 PM Thread Starter
Wish it was a real GT...
 
dj_pom82's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Sydney
Age: 33
Posts: 331
Re: Lost 1st gear...

Quote:
Originally Posted by racecraft
no you will burn the frictions if you drive it in limp home
What do you mean by 'burn the frictions'? I've driven the car home from work and back to work this morning since the problem started (thats about an hour each way rush hour).

Quote:
Originally Posted by Dellboy999
Electrical usually is the reason for limp home mode, if you have an integrated ECU/TCU (which I assume you do) most people have solved the issue by resetting the computer, or it has diappeared overnight.
How do I reset the computer? The problem occured last friday and my car was sitting at work til i got back from QLD on sunday, the problem was still there and still hadnt gone away this morning.

So what is it that makes the car go into limp home mode?

SOLD - 94 EF
Came with: EL GT Copy Body Kit, Lowered
Completed Mods: 19" ADR Chrome Mags, Panasonic Mp3 Head Unit, 6.5" Pioneer Splits (Front), 6.5" Pioneers (Rear), 12" Sony Pentagon Sub, Alpine Amp, Alarm, Pedders Sports Ryder Suspension, K&N Panel Filter
dj_pom82 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 04:21 PM
BA'o'Matic 100% working.
 
Dellboy999's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Victoria
Age: 45
Posts: 3,838
Re: Lost 1st gear...

Generally speaking, it has lost an input wire, I have found on my car the TPS reading is wrong and causes it to go to 'limp' mode, if it's not electrical could be the s5 solenoid (i think).

You have bands in the gearbox still, and in 3rd gear trying to move the car from stop will get the bands slipping, i.e. friction , so it can only get worse and worse and not good for the gearbox.

reset the computer, disconnect battrey for 1/2 hour or so, you have smartlock, so if car wont start when computer is reset, then leave ignition on for 20 minutes should solve that.

I did put something here, but it vanshied, I think

"So long and thanks for all the fish!"
Dellboy999 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 12-05-04, 04:33 PM Thread Starter
Wish it was a real GT...
 
dj_pom82's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Sydney
Age: 33
Posts: 331
Re: Lost 1st gear...

Ok, thanks Dellboy. I will head out and disconnet the battery and see how the car goes at lunch time. Is it not just going to switch into limp mode again though?

SOLD - 94 EF
Came with: EL GT Copy Body Kit, Lowered
Completed Mods: 19" ADR Chrome Mags, Panasonic Mp3 Head Unit, 6.5" Pioneer Splits (Front), 6.5" Pioneers (Rear), 12" Sony Pentagon Sub, Alpine Amp, Alarm, Pedders Sports Ryder Suspension, K&N Panel Filter
dj_pom82 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Trans | Driveline
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
manual gear changing technique nEb Trans | Driveline 47 10-01-04 11:27 PM
XC Falcon speedo gear, which one? Pilch Trans | Driveline 13 08-31-04 01:13 AM
Trouble!!! Help. Put stage 3 crow cam in my EA and lost power!!!! Grant Porter Inline 6 Tech 50 06-14-04 10:37 PM
Dizzy gear tagsXF Trans | Driveline 6 05-16-04 09:28 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome