2 Problems - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 03-06-02, 10:14 AM
Posts: n/a
2 Problems

Two questions regarding my 1990 Ford EA Falcon 4 Speed Auto :

1. The car struggles to start if don't put foot on accelerator (it's a auto). Idling high then low (shuttering & shaking).

- Will only start if put accelerator down for about 1 to 2 minutes. After that sometimes it runs well, while other times it still has the "shuttering & shaking" problem.

2. Car also has a problem where it maintains it's speed eventhough my foot is off the accelerator.
(take my foot off the accelerator & it just keeps going at say 50kms & will not slow down).
Sponsored Links
post #2 of 5 (permalink) Old 03-06-02, 10:35 AM
Posts: n/a
Hmm, is it CFI? I had that problem on my CFI motor where i couldnt start it sometimes and i had several attemts to get her going. Sounds like yer idle speed control is rooted. You could try searching for a vacuum leak too, that would account for the high idle which is what is keeping your car from decelerating!

post #3 of 5 (permalink) Old 03-06-02, 07:00 PM
Join Date: May 2002
Location: Melbourne, Victoria
Age: 34
Posts: 1,675
stuck throttle cable? dodgy leads/plugs/dizzy?
galapogos01 is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 03-06-02, 08:41 PM
Posts: n/a
The starting problem would be todo with the choke... Not getting enough fuel?
post #5 of 5 (permalink) Old 03-06-02, 09:04 PM
Join Date: Mar 2002
Location: Melbourne
Posts: 1,819
Does it star and then stall when your foot is not on the throttle?

I'm leaning toward the idle speed controller as well.

Bass Crazy is offline  
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Official results:Race 3. Tricky Ford Racing Across the Globe 5 03-09-03 04:10 AM
EA Series 2 Temperature Problems vbman187 General Tech 11 08-04-02 03:56 AM
2 New Problems...maybe related Davidoo Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum 7 12-17-01 07:23 PM
Can ECU cars be tuned for PULP? EA S General Tech 26 12-07-01 11:09 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome