Flat Spot/Hesitation - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2002, 21:51   #1 (permalink)
Formerly EAII_Fairmont
 
AUII_Forte's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Dubbo NSW
Age: 30
Posts: 917
mad Flat Spot/Hesitation

Today I was driving out on the highway and had to open it up to pass another car. All of the sudden it has developed a HUGE flat spot! The car hesitates as soon as you hit 3500rpm.

In economy it struggles to change into the next gear, because the trans computer knows the car is floored, but the engine just doesn't want to rev to the shift point. It power the car just won't change gears when it's floored it gets to about 4500rpm (very slowly mind you) and just sits there.

It seems completely normal under 3500rpm, it pulls nicely then all of the sudden it just loses power and slowly accelerates till the economy shift point.

I recently changed the throttle cable and it wasn't doing this after I changed it, it's only started today. I put some injector cleaner and Nulon Worn Engine treatment through it earlier in the week. Surely that wouldn't be the problem. Where should I start looking?
__________________
1992 AXII Telstar TX5 Ghia

121kW 2.5L DOHC V6 in a car that weighs 1100kg's and looks like a 4 banger from the outside......SLEEPER!

1988 EA S Pak 3spd CFI.....Soon to be a 250rwkw HSV eating machine.
Latest update......MPFI!!
AUII_Forte is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-05-2002, 22:41   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: Shepparton, Victoria
Age: 32
Posts: 229
could be transmission problems:(
__________________
EA Fairmont Ghia : 3.9L MPFI, 2.5" cat back sports exhaust, K&N panel filter. Pioneer head unit, pioneer 4" three way fronts, Pioneer 6" 3 way rears, 2x 12" subs, blue interior light.
My main pride and joy : '76 XB Fairmont GS, 250CI, 140,000 Km and all stock.... for now! (Factory air-con on the way)
SilverEA is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2002, 22:52   #3 (permalink)
Formerly EAII_Fairmont
 
AUII_Forte's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Dubbo NSW
Age: 30
Posts: 917
But then why does the car lose power? If it was the trans the car should still rev to the limiter, but it hits about 4500rpm and won't go any further.
__________________
1992 AXII Telstar TX5 Ghia

121kW 2.5L DOHC V6 in a car that weighs 1100kg's and looks like a 4 banger from the outside......SLEEPER!

1988 EA S Pak 3spd CFI.....Soon to be a 250rwkw HSV eating machine.
Latest update......MPFI!!
AUII_Forte is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2002, 23:01   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: Shepparton, Victoria
Age: 32
Posts: 229
is it a 4 speed?
The best thing might be to ask a business that deals with transmissions what they think cause it could be the electronic clutch or something coming in too soon.
I Havent heard of this problem, but the tranny could be something to think about. I'll have an ask round with some ppl I know and see what i can come up with for you.
__________________
EA Fairmont Ghia : 3.9L MPFI, 2.5" cat back sports exhaust, K&N panel filter. Pioneer head unit, pioneer 4" three way fronts, Pioneer 6" 3 way rears, 2x 12" subs, blue interior light.
My main pride and joy : '76 XB Fairmont GS, 250CI, 140,000 Km and all stock.... for now! (Factory air-con on the way)
SilverEA is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2002, 23:03   #5 (permalink)
EB wagon
 
Join Date: May 2002
Location: 8 Mile Plains, Brisbane
Posts: 932
Do u mean its not kicking down?? Or is it in yer engine??? So if u held it in 1st gear and revved it up past 3500rpm then it just dies off? Hmmmm.... im thinking fuel pressure or MAP sensor fault... dunno tho... u need to explain a lil bit more... does it idle properly??

Brent
__________________
EB1 3.9L MPI Falcon Wagon with converted T5 / Pacemaker & 2.5" Redback sports exhaust / 2" lowered blocks at the rear, Kings lows up front / ED Tickford Head and Cam / K&N panel filter with XH intake Snorkel / Full EL Fairmont interior with woodgrain

89 EA1 3.9L TBI Falcon Sedan with 3 speed auto / currently being upgraded...
Brent79 is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2002, 16:40   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: Shepparton, Victoria
Age: 32
Posts: 229
Try changing your fuel and air filters. They can cause some strange problems.
__________________
EA Fairmont Ghia : 3.9L MPFI, 2.5" cat back sports exhaust, K&N panel filter. Pioneer head unit, pioneer 4" three way fronts, Pioneer 6" 3 way rears, 2x 12" subs, blue interior light.
My main pride and joy : '76 XB Fairmont GS, 250CI, 140,000 Km and all stock.... for now! (Factory air-con on the way)
SilverEA is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2002, 23:35   #7 (permalink)
LET EM' RIPPP
 
Join Date: Mar 2002
Location: Melbourne
Posts: 1,819
Check fuel pump pressure and flow mate.
__________________
CAUTION: Slippery When BOOSTING!
Bass Crazy is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2002, 01:21   #8 (permalink)
Formerly EAII_Fairmont
 
AUII_Forte's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Dubbo NSW
Age: 30
Posts: 917
Ok, I think it has something to do with the fuel system. The car wouldn't start last night and after a while I figured out that the fuel pump wasn't working. I gave it a few taps with the end of a screw driver and the car started. The same thing happened this afternoon, but I've found that its not the pump itself, its a faulty connection somewhere. If I hold the wires in a certain position the pump operates, but if the wires are moved the pump stops.

But if it was a fuel supply problem wouldn't the engine misfire and stuff? The car runs fine, it doesn't miss or anything it just loses power. It kicks down and everything fine, but as soon as it hits 3500rpm, it stops pulling as hard, then as soon as it hits 4000rpm it just sits there. The trans doesn't change gears in power because the TPS is telling the computer that the throttle is wide open, but the engine just doesn't rev to 4500rpm where the shift point is.
__________________
1992 AXII Telstar TX5 Ghia

121kW 2.5L DOHC V6 in a car that weighs 1100kg's and looks like a 4 banger from the outside......SLEEPER!

1988 EA S Pak 3spd CFI.....Soon to be a 250rwkw HSV eating machine.
Latest update......MPFI!!
AUII_Forte is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2002, 03:00   #9 (permalink)
DOA
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: Melbourne
Posts: 48
check your Catalitic converter. If is old, it may be braking down and partial blocked resticting you exhaust flow.
__________________
Ford Doctor. Who requires a transfusion?
DOA is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 15:28   #10 (permalink)
Formerly EAII_Fairmont
 
AUII_Forte's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Dubbo NSW
Age: 30
Posts: 917
I've changed the fuel pump, but the problem is still there. Today I'll try the fuel filter, I may even change the dizzy cap just for good measure.
__________________
1992 AXII Telstar TX5 Ghia

121kW 2.5L DOHC V6 in a car that weighs 1100kg's and looks like a 4 banger from the outside......SLEEPER!

1988 EA S Pak 3spd CFI.....Soon to be a 250rwkw HSV eating machine.
Latest update......MPFI!!
AUII_Forte is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ford likely to show flat progress on quality Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 04-29-2003 06:11
Ford gets a deal on Mustang's move to Flat Rock Stacy94PGT Ford Worldwide News 3 02-11-2003 07:53
Flat Rock plant to get Mustang Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 02-06-2003 07:49
Ford sees 'flat' market share in '03, marketing official says Stacy94PGT Ford Worldwide News 1 12-19-2002 09:55
Flat Bullbar for 300 Series Disco Budgie Land Rover 1 07-24-2002 12:11

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:19.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.