HELP ME!!!!! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-16-2001, 11:57   #1 (permalink)
Officially Bored with 347
 
svo347's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Perth West Oz
Age: 41
Posts: 3,585
HELP ME!!!!!

Howdy Ford Fans....
Well plain & simple i NEED ideas for causes of low oil pressure..
already changed oil/filter sender, put a press. gauge to it & it is reading low..
motor is just about out & i need help in where to look
Thankyou peoples Muchly APPRECIATED
svo347 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-16-2001, 14:35   #2 (permalink)
jsracing
Guest
 
Posts: n/a
Hi svo302

maybe its the oil pump their is not else from what u r saying. how old is the engine?

Jeff
  Reply With Quote
Old 07-16-2001, 17:30   #3 (permalink)
Registered User
 
xr6wgn's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Adelaide, SA, Australia
Posts: 542
SVO302,

Hi buddy,
just looking through my old workshop manual for a cleveland and it gives the following reasons for low oil pressure:
(I haven't mentioned oil or filter because you say you've already replaced them)

1. Oil pump pressure relief spring stuck open or spring broken
2. Split or obstructed oil pump pickup pipe
3. Excessive bearing clearance, or
4. Excessive wear in the pump itself.

when you took your readings was the engine hot or cold, basically if the readings are low both hot and cold it could be the pump or relief spring - if the readings fairly high when cold and drops when the engine is hot look at your bearings.

are you running the standard sump or a larger capacity one, If it is the larger sump have you got the correct pickup pipe


hope this helps
Paul B
xr6wgn is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2001, 11:05   #4 (permalink)
Officially Bored with 347
 
svo347's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Perth West Oz
Age: 41
Posts: 3,585
Alrighty the motors done say 20-30 Thou/K's, I have a high energy sump & the pickup was supplied..
Basically when started cold its abit low say 1/4 to 1/2 on the gauge then once warm sits in the red unless i hit close to 3000rpm & it sits where it used to 3/4 or more..
Pressure gauge sits on 290kpa then drops off to 125kpa at idle, I guess ill have it figured out within the next few days...
CHEERS to you chaps that gave me an idea on where to start... ^5 Paul matey
svo347 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2001, 16:23   #5 (permalink)
slim
Guest
 
Posts: n/a
Brett,
I was told the other week by a mech tech teacher that my high prob is the pressure relief spring. before I replaced the sender, oil twice, flushed engine oil, and checked it with a caliberated gauge it was goig into red at IDLE. It doesn't go into red since the flush. All it did before it played up was always sit on the second highest white bar off red. And NOW... just sits above that at revs and half way at idle. (strange!!!!)

  Reply With Quote
Old 07-23-2001, 13:12   #6 (permalink)
Officially Bored with 347
 
svo347's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Perth West Oz
Age: 41
Posts: 3,585
Alrighty i found the %@%&*&@@ problem.... took the sump off to find one oil pump bolt sittn in the sump & the other loose which allowed the pump to "swing in the breeze"
Not Happy Jan....
All this from a reputable engine builder in MORLEY I shall say no more...
Slim do u have a fax # where i can fax this 347 blueprint form to if not will try to get it scanned from a mate ok
anyone got any ideas if a high volume oil pump is a good idea??
Cheers
Brett
svo347 is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2001, 19:08   #7 (permalink)
slim
Guest
 
Posts: n/a
Brett,
I'll email you the fax # now.
HP oil pump standard in XR8's.... dont you have one already?

BTW Brett, I am CobraXR on FordForums.com

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:26.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.