idling - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-19-2002, 04:28   #1 (permalink)
Ford Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Sydney
Posts: 12
idling

Hello everyone

I am a new guy here, and I am having a bit of trouble with my EL falcon. I only get it for less tha 2 month.

Whenever the car is idling, you feel that something is bumping the engine (feel a bit like misfiring). I went back to FORD dealer and ask them to check out the problem, all they they did was just cleanout the throttle valve. The mechanic even told me that it is injectors double pulsing and I don't have to worry about it.

The problem is that when you sit behind the wheel and waiting for the traffic light, the"bumping" really makes you uncomfortable.
This appear worth when engine is hot.

I hope any of you can give some advice on this, please.

P.S. the leads and spark plugs were replaced the first time I went back to FORD dealer.


Thank you
abolone is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-19-2002, 06:30   #2 (permalink)
Two SC 61's = trouble
 
ebxr8240's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Penrith,nswAus/Morrinville.NZ
Age: 61
Posts: 6,360
If not leads. Do a compression check.Is it loosing any coolant? Or is the temp rising and going down esp when going up hills? Could be head gasget? Or more correctly the head bolts have lost there tension?Also check for fulty earths on your battery,motor and body.Vacuum lines to map senser all connected and not leaking?It's a black box just above the rocker cover on the pasenger side on firewall..Next suspect crook coils in your case..Plugs.. the long electrodes seem to work best from xr6 type...Inlet gasget sometimes stuffs up too, put short hose to your ear and run under inlet while idling check for leaks..Injectors???,pump, filter but thats normally high speed..All things to visually check

Edit I see E.L .. one coil..Henry putem in top place!!!
__________________
Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!
.
Tuned & maintained by "Peppertree Perfmormance". Dart block, Scat 4340 steel crank, Custom C.P pistons.Oliver rods.. Mal Wood twin plate clutch.. Twin SC61/2's,482 rwkw/ 645 rwhp..
Passengers, myocardial infarction material..
R.I.P Possum...
ebxr8240 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2002, 03:49   #3 (permalink)
Australian Falcon Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Western Australia
Posts: 865
It wasn't Henry - it was some Aussie idiot! Oh, the shame!
__________________
IT'LL GO OR IT'LL BLOW!!!
EDFUTURA is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2002, 06:56   #4 (permalink)
Ford Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Sydney
Posts: 12
Sorry to be an Idiot.......

I have check the earth, the vacuum line and were all good....
The lnlet gasket seems to be ok, after I spray some WD40 on it and nothing much change.....
The coil and plugs were good according to the Dealer. They told me they were big company so they were replaced as brand new......
Fuel pump is ok and fuel filter just replaced.

I will try to check out the cylinder pressure hope it's not head gasket.

Thank you very much ebxr8240

I will work on my car as quickly as I could, so that I won't be laughed..... :p

PS the coolant is missing but it's dripping under the radiator at left hand side of car....(About time to check the radiator....)
abolone is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2002, 07:47   #5 (permalink)
Two SC 61's = trouble
 
ebxr8240's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Penrith,nswAus/Morrinville.NZ
Age: 61
Posts: 6,360
Abalone:: Not loughing at you mate!! The meat head that designed or put the coil where it is now under manifold! O/k 40 years ago when the manifold was much smaller and more room..And I bet he got a golden handshake!!!

The radiator could be leaking due to pressure build up from compression leaking into cooling system? You could try to re-torque the head bolts? But remember they may break, but thats the chance ya take..A long one though!!
__________________
Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!
.
Tuned & maintained by "Peppertree Perfmormance". Dart block, Scat 4340 steel crank, Custom C.P pistons.Oliver rods.. Mal Wood twin plate clutch.. Twin SC61/2's,482 rwkw/ 645 rwhp..
Passengers, myocardial infarction material..
R.I.P Possum...
ebxr8240 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 03:16   #6 (permalink)
Australian Falcon Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Western Australia
Posts: 865
Sorry abolone, I wasn't poking at you - I meant the twit Ford designer who decided to locate the rotten coil where it is thus making hard work for any poor bugger like yourself (any many of us too on occasion I can assure you) that has to try and get at things :s5
__________________
IT'LL GO OR IT'LL BLOW!!!
EDFUTURA is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 03:29   #7 (permalink)
Registered User
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: NSW/ACT
Posts: 3,023
Mine does this too occasionally. Most times it'll idle so smooth that you have to look at the tacho to make sure its still running, but some times it gets a little bumpy like you described.

I havnt really worried about it though

__________________
1993 ED XR6 M5 (1 of 329)
Polynesian Green
Turbo on the way!!
1993 EBII Fairmont (Now wrecking, PM if you want any parts)
1988 Nissan R31 Skyline
Martin is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 04:43   #8 (permalink)
Ford Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Sydney
Posts: 12
I also recently notice that when brake is apply harder, the engine feel abit shaking. I said it's from engine because the vibration is from centre of the car not from the steering wheel.
Sounds like there's somewhere engine is losing vacuum........
I getting worry as the indication are moving towards head or gasket problem......

Is there any other sign of head gasket is almost the end....??

Thanks guys for all your advice :)
abolone is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 04:48   #9 (permalink)
Ford Enhancement Specialist
 
Join Date: Jul 2001
Location: australia
Posts: 399
A commen problem on the idle circut on the eec. take it back to the ford dealer and ask them to check the duty cycle and freqency from the computer it may ned a c/o eec.We get this problem often.
__________________
Herrod Motorsport

"The Ford Enhancement Specialist"
103 Northgate Drive Thomastown Vic
03 9464 5100
Herrod Motorsport is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2002, 04:51   #10 (permalink)
Two SC 61's = trouble
 
ebxr8240's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Penrith,nswAus/Morrinville.NZ
Age: 61
Posts: 6,360
Hmmm could be pvc faulty sounds like vacuum leak diaphram or valve on booster faulty???Mind you "pumping" brakes will do that...
__________________
Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!
.
Tuned & maintained by "Peppertree Perfmormance". Dart block, Scat 4340 steel crank, Custom C.P pistons.Oliver rods.. Mal Wood twin plate clutch.. Twin SC61/2's,482 rwkw/ 645 rwhp..
Passengers, myocardial infarction material..
R.I.P Possum...
ebxr8240 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idling rough?? Or maybe not? ELXR6Newbie General Tech 2 03-16-2003 20:58
Why does my car go so hard after idling for 10-20mins? Martin General Tech 9 06-02-2002 02:32
Stalling and Rough Idling keyser soze EAFALCON Australian Falcons 3 05-15-2002 10:02
Engine Idling Problem probe261 V6 and Hot4 Tech 0 02-05-2002 18:55
Idling RPM's for 2001 Expedition (Triton) Phil Callahan Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum 1 10-03-2001 10:09

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 08:02.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.