MPFI help needed - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-05-2002, 14:38   #1 (permalink)
Ea forever
Guest
 
Posts: n/a
MPFI help needed

I've recently finished converting my EA to multipoint. I've changed the fuel pump, computer, map sensor, manifold ect. and played with the timing until it sounds about right. problem is, the car is really trying to start but doesn't quite manage it. when I let go of the key it just dies.

What is going on??!

it has spark, the compression is fine, and all the injectors are delivering fuel! the timing is about right too

the only thing that I can think of is maybe that the computer or map sensor (or both) is bad.

Can anybody shed some light on this? any help would be greatly appreciated!

thanks
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-05-2002, 18:23   #2 (permalink)
WHAT THE?
 
SPHELL's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Vicroads inspection bay
Age: 34
Posts: 925
Check that the timing is not 180deg out...this is what happened to my car after I put the MPI on. The timing was correct, but it wasn't spaking on the compression stroke.

Take out your number 1 spark plug and put a screwdriver down into the cylinder. Turn the crankshaft until the screwdriver is pushed out of the cylinder. Now number 1 piston is on the compression stroke. Set your timing like normal and try starting the car, it should work. Also, make sure the MAP sensor vacume line is connected or else the car will idle like a bag of shit.

SPHELL is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2002, 20:22   #3 (permalink)
Brent79
Guest
 
Posts: n/a
An interesting point too note here is that Luke has done some research here and the MAP sensor is the same on both CFI and MPFI models... I can back this up coz i have ran both map sensors on my MPFI and they both did the same job.

Brent
  Reply With Quote
Old 05-06-2002, 02:44   #4 (permalink)
timkershaw
Guest
 
Posts: n/a
Also dude did you change the coil or any leads at all ..
  Reply With Quote
Old 05-06-2002, 17:17   #5 (permalink)
Ea forever
Guest
 
Posts: n/a
MPFI help needed

no, I have not changed the ignition coil or any leads, hope I don't have to.
I've tested the map sensor and computer, they are both fine. I'll try that thing with the timing tonight.

if that doesn't work, the only other thing I can think of is the wiring loom. hope i don't have to change that again!

thanks for your help
  Reply With Quote
Old 06-01-2002, 08:29   #6 (permalink)
NB & NCII V8 Fairlanes
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 2,862
Didn't fall for the trick I fell for did you; using standard inlet gasket on the MPEFI inlet manifold. It fits but sort of gets in the way of the injectors.
__________________
Regards Blue
Aussiblue is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2002, 22:03   #7 (permalink)
NB & NCII V8 Fairlanes
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 2,862
Here more on this:

__________________
Regards Blue
Aussiblue is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MPFI conversion complete parts list Brent79 General Tech 14 03-25-2003 20:10
another cfi to mpfi thread carazy General Tech 11 02-12-2003 19:03
Another CFI - MPFI thread carazy General Tech 1 02-06-2003 14:30

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 21:44.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.