my dyno run...bugger... - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 09-28-02, 02:13 AM Thread Starter
Birth, Drift, Death...
 
Rollin's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Drifting Brisbane...
Age: 33
Posts: 3,039
my dyno run...bugger...

well i got my car dynoed this morning, i have thought since i bought it that it wasnt running properly or making as much power as it should, and this was finally backed up by the dyno run.

i just wanted a power run to see the air/fuel ratio and spark advance as well as max hp, so no real diagnosis was performed.

the results, well, im happy i know what is wrong, but i dont know what is wrong, if you know what i mean...

the richest air/fuel ratio we could get was 14:1, which is not rich at all, it should be like 12.5:1 or so. so i know why it is crap, but i dont know why there is so little fuel getting into the motor - all the mechanical aspects of the fuel delivery system are in good nick, so the only things left are the sensors and or wiring...this sucks...

so the best the silly thing could put out was 133hp at about 3000rpm - the power curve went slowly up there, flattened out at about 3000-3500 and then dropped like a sack of poo after that.

i couldnt get a dyno video this time due to WH&S, and i didnt bother with a printout.

so if anybody has some really good ideas why my car wont richen up please post them here, we already checked the fuel pressure regulator and i have checked the MAP sensor wiring for power and earth, all ok.

the manual says that the voltage across the two terminals on the coolant temp sensor should be 5V, but i only get 4.6 - would this have such a huge effect? what are the correct voltages for the throttle position sensor?

any info appreciated, thanks in advance...


Slick, Quick and Fulliii SIK!!!
Proud TQE Operator

197.4hp at the wheels, 14.505@152.46km/h
Tuning in progress...
*CLICK TO SEE MY XR6*
I can get new Genuine Holden/Ford/Audi/Land Rover/Honda parts cheap, PM me!
Rollin is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 09-28-02, 02:43 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 3,102
So you have done the required fuel pressure tests to elimate the pump, filter and regulator? In any event, I would try changing the filter as a cheap approach if you haven't already done so. I would also run some injector cleaner through it.

Regards Blue
Aussiblue is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 09-28-02, 02:45 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 3,102
I assume that it hasn't just had a head job and that someone hasn't put in a CFI inlet gasket instead of a MPEFI one (I'm assuming its MPEFI).

Regards Blue
Aussiblue is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 09-28-02, 02:51 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 3,102

Regards Blue
Aussiblue is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 09-28-02, 06:06 AM Thread Starter
Birth, Drift, Death...
 
Rollin's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Drifting Brisbane...
Age: 33
Posts: 3,039
no it has been doing this since i bought it, and the owner reckoned the head has never been off the car.

its not running badly, its just the computer is not richening the mixture when it should, and i dont know why.

Slick, Quick and Fulliii SIK!!!
Proud TQE Operator

197.4hp at the wheels, 14.505@152.46km/h
Tuning in progress...
*CLICK TO SEE MY XR6*
I can get new Genuine Holden/Ford/Audi/Land Rover/Honda parts cheap, PM me!
Rollin is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 09-28-02, 10:07 AM
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Location: 27 00S 153 07E
Posts: 1,944
We have two discussions running on the same subject, I thought I saw this thread in the Garage. Check my reply there.

Wot's goin on!

"I married Miss Right. I just didn't know her first name was Always."
TopGhia is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
my dyno run...bugger... Rollin General Tech 7 10-01-02 12:33 AM
Dyno Chassis Facility Sydney Unigroup The Pub 3 09-18-02 04:32 AM
Dyno Day In Canberra tickford_xr8 On the Road in Australia 28 09-02-02 08:03 PM
LS1 dyno day. HRT 8 The Pub 7 02-19-02 07:45 PM
We need dyno confirmations Fozzie Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum 6 01-08-02 07:35 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome