New AUII XR8 engine noise??? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-29-2002, 19:42   #1 (permalink)
Australian Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Canberra ACT Australia
Posts: 136
New AUII XR8 engine noise???

I am thinking about buying a new AUII XR8 that a local dealer still has sitting around. The price seems good at $38888 + ORC (~$42000) but when I took it for a test drive the engine sounded like it was pinging a bit under heavy load.

Anyone know what this could be as the car only has 50kms on it???? I read somewhere that some new windsors have had problems with piston slap and it really didn't sound like noisy lifters. Also, I know they are meant to take premium unleaded so I am assuming it isn't the motor pinging because the first fill of fuel is normal ULP.
__________________
Former owner of:
'78 XC GS Sedan
1988-2002
XC_GS_351 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-29-2002, 20:45   #2 (permalink)
Ford Member
 
Join Date: May 2001
Location: sydney
Age: 47
Posts: 118
its proberly got the wrong fuel in it the stupid sales people have no idea it needs to have premuim unleaded in it
__________________
white ED Falcon ticky suspension premium sound cruise with the lot
johnmans is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2002, 20:55   #3 (permalink)
Cheerful Idiot
 
Ford Fanatic's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Slaving away at Uni
Age: 29
Posts: 1,614
Hmmm... only noise ours makes is

RUMBLE

and above 3000

HOWL

and above 5000 it has this lovely noise... can't really describe it.

BTW, is that a 200 or a 220 that you drove?
Ford Fanatic is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2002, 20:57   #4 (permalink)
Cheerful Idiot
 
Ford Fanatic's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Slaving away at Uni
Age: 29
Posts: 1,614
DOH!!!

It did say new and 50ks...

Must read harder...
Ford Fanatic is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2002, 22:29   #5 (permalink)
Australian Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Canberra ACT Australia
Posts: 136
It is a 220 (08/01 build) with about half a tank of petrol which has to be the initial fill from the factory (which you think would be PULP). Although I guess if it has been sitting around for 6 months it is probably stale.

At idle there was no noise at all, only under load which is why I think it was pinging. Never heard what piston slap sounds like or when it happens (idle/load??) so I can't be sure. Guess whatever it is would be fixed under warranty but would prefer not to have the headache.
__________________
Former owner of:
'78 XC GS Sedan
1988-2002
XC_GS_351 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2002, 22:46   #6 (permalink)
Registered User
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: NSW/ACT
Posts: 3,023
Fuel goes 'off' after a month, so it would be well and truely stale after 6 months!
__________________
1993 ED XR6 M5 (1 of 329)
Polynesian Green
Turbo on the way!!
1993 EBII Fairmont (Now wrecking, PM if you want any parts)
1988 Nissan R31 Skyline
Martin is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2002, 08:24   #7 (permalink)
Registered User
 
snavy's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: mebourne
Posts: 1,969
Quote:
Originally posted by XC_GS_351
It is a 220 (08/01 build) with about half a tank of petrol which has to be the initial fill from the factory (which you think would be PULP). Although I guess if it has been sitting around for 6 months it is probably stale.

At idle there was no noise at all, only under load which is why I think it was pinging. Never heard what piston slap sounds like or when it happens (idle/load??) so I can't be sure. Guess whatever it is would be fixed under warranty but would prefer not to have the headache.
what does pinging sound like?

thanks
snavy is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2002, 16:19   #8 (permalink)
Australian Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Canberra ACT Australia
Posts: 136
It sounds like a metallic rattle coming from the engine and it won't rev cleanly (you feel a real hesitation to accelerate).
__________________
Former owner of:
'78 XC GS Sedan
1988-2002
XC_GS_351 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2002, 16:52   #9 (permalink)
cazzi_miei
Guest
 
Posts: n/a
roll

hello hello there...

been driving my AU II xr8 ute since just before xmas.. well and truly run in with around 11.000 kms on the clock... i find that it pings on occassions as well...

it does it everytime without fail when im in first gear.. gradually accelerate to around 3,000... back off a touch... and then hit it again...
its defenatly the worst noise/feeling.. and yes.. makes u very hesitant of doing it again...

my previous ute.. a XH II six banger used to ping with bad fuel.. after a few mods that were performed that is... :p

so far apart from that (touch wood) the only other thing on the AU II thats played up is the driver side power window.. the ba_stard got stuck all the way down... thanx to some grub screw rattling loose... the service dude said.. "it should be allrite now..."

SHOULD BE?? should be you reckon? Fac mate... maybe FORD should discover the wonders of LOCTITE... and maybe i shouldnt complain... was lucky it happened on my way home from work...

happy easter everyone... im off to eat some good wog tucker...

REAL WOGS DRIVE UTES TOO.... :p :p :p :p
  Reply With Quote
Old 03-31-2002, 07:25   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: May 2001
Location: here now!
Posts: 453
Quote:
Originally posted by XC_GS_351
It is a 220 (08/01 build) with about half a tank of petrol which has to be the initial fill from the factory (which you think would be PULP). Although I guess if it has been sitting around for 6 months it is probably stale.

The fuel had to be put in by the dealer because all Falcons get about 5 litres of fuel at the factory. That is basically enough to get them out of the factory, onto the transport and then off at the dealers.
batbo6 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Holdens new V6 EED-250 The Pub 52 08-09-2003 22:07
Falcon XR8 to Continue Sales Momentum RPO83 Australian Falcons 22 01-24-2003 04:40
A New Boss Born in Australia RPO83 Ford Worldwide News 0 10-16-2002 18:12
BA Falcon Engine Reveal RPO83 Ford Worldwide News 0 09-04-2002 07:27
AUI / AUII Engine Noise Difference BLACK XR6-VCT The Pub 15 02-19-2002 02:09

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 14:21.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.