Screeching sound at startup. - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-02-2003, 22:13   #1 (permalink)
cArSiK
 
cArSiK's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: NSW
Age: 29
Posts: 1,249
Screeching sound at startup.

Hey guys

After i start her up from COLD i get a screeching sound that lasts afew seconds....its not the starter motor becuase that was just replaced. It started after i got all the belts replaced , but they all seem tight when i push on them....

Any ideas?


Thanks
James
__________________
Oversteer Scares The Passengers , Understeer Scares The Driver.......
2001 AUII XR6 VCT -Auto, white,clear indicators,K&N filter,tint - - - - Let The Mods Begin!!!!!!!!
Proud TQE Operator
cArSiK is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-02-2003, 22:21   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: Castlemaine Vic
Age: 63
Posts: 458
Re: Screeching sound at startup.

Could be the clutch on air con pump ???
__________________
Every day above ground is a good day
http://groups.msn.com/picturesofyourcars/normsauiiifutura.msnw
normell is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2003, 22:29   #3 (permalink)
cArSiK
 
cArSiK's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: NSW
Age: 29
Posts: 1,249
Re: Screeching sound at startup.

does it with A/C ON and OFF
__________________
Oversteer Scares The Passengers , Understeer Scares The Driver.......
2001 AUII XR6 VCT -Auto, white,clear indicators,K&N filter,tint - - - - Let The Mods Begin!!!!!!!!
Proud TQE Operator
cArSiK is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2003, 00:38   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Location: Adelaide
Age: 29
Posts: 255
Re: Screeching sound at startup.

I had exactly the same problem
but that was because my belts were loose!

So I don't know if it works the other way though?
__________________
96 EF Series 2
Tickford Gas
EA-XR6 is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2003, 01:50   #5 (permalink)
Two SC 61's = trouble
 
ebxr8240's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Penrith,nswAus/Morrinville.NZ
Age: 60
Posts: 6,360
Re: Screeching sound at startup.

Yes those belts need to be as tight as. The adjuster wears, you may need a bar etc to lever alternator [If thats the belt] tighter.
__________________
Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!
.
Tuned & maintained by "Peppertree Perfmormance". Dart block, Scat 4340 steel crank, Custom C.P pistons.Oliver rods.. Mal Wood twin plate clutch.. Twin SC61/2's,482 rwkw/ 645 rwhp..
Passengers, myocardial infarction material..
R.I.P Possum...
ebxr8240 is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2003, 02:24   #6 (permalink)
cArSiK
 
cArSiK's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: NSW
Age: 29
Posts: 1,249
Re: Screeching sound at startup.

oohh ok thanks guys , that solution sounds good - dosent involve $$!!
__________________
Oversteer Scares The Passengers , Understeer Scares The Driver.......
2001 AUII XR6 VCT -Auto, white,clear indicators,K&N filter,tint - - - - Let The Mods Begin!!!!!!!!
Proud TQE Operator
cArSiK is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2003, 04:21   #7 (permalink)
Birth, Drift, Death...
 
Rollin's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Drifting Brisbane...
Age: 32
Posts: 3,039
Re: Screeching sound at startup.

yeah i reckon its the alternator belt - crappy little 3 rib thing..useles, has to be very tight to stick - i reckon only tighten a little bit each time though -too tight can flog out the bearings in the alternator
__________________
Slick, Quick and Fulliii SIK!!!
Proud TQE Operator

197.4hp at the wheels, 14.505@152.46km/h
Tuning in progress...
*CLICK TO SEE MY XR6*
I can get new Genuine Holden/Ford/Audi/Land Rover/Honda parts cheap, PM me!
Rollin is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2003, 07:25   #8 (permalink)
jjj
Registered User
 
jjj's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Qld
Posts: 278
Re: Screeching sound at startup.

could also be one of your idle pulleys (A/C or pwr/str)with a worn bearing.
jjj is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2003, 07:56   #9 (permalink)
no tire smoke no fun!
 
Join Date: Oct 2003
Location: Brisbane
Posts: 458
Re: Screeching sound at startup.

hope it's not the aircon clutch :) those things cost a fortune, I know from experience as mine seized but Rollin got me a good deal on one aircon unit
__________________
EF Futura, XR6 spec head, lowered, T5 conversion, 2.5" catback, AU XR8 snorkle w/ K&N

There is a war inside my head, if I take a day off I'll die!

This cat, is cat, a cat, good cat, way cat, to cat, keep cat, a cat, idiot cat, busy cat, for cat, 20 cat, seconds cat! Now read it all without the word cat!
zbenga is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2003, 03:42   #10 (permalink)
Two SC 61's = trouble
 
ebxr8240's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Penrith,nswAus/Morrinville.NZ
Age: 60
Posts: 6,360
Re: Screeching sound at startup.

Actually the idle pulley bearings can quite easy be re-packed with high temp grease, just pull the seal off and way you go...
__________________
Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!
.
Tuned & maintained by "Peppertree Perfmormance". Dart block, Scat 4340 steel crank, Custom C.P pistons.Oliver rods.. Mal Wood twin plate clutch.. Twin SC61/2's,482 rwkw/ 645 rwhp..
Passengers, myocardial infarction material..
R.I.P Possum...
ebxr8240 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
XF Missing on Cold Startup Extreme_2020 Inline 6 Tech 4 05-22-2003 20:46
AU Unusual Engine Sound Dave007 General Tech 11 02-24-2003 22:41
Ford Product-Led Transformation: 2003 RPO83 Trans | Driveline 0 07-22-2002 06:48
el 6 cylinders and clicking sound....... Evs_GhiA Inline 6 Tech 3 06-13-2002 21:27

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 13:08.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.