smartlock computer with non smartlock car - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 05-06-04, 03:44 AM Thread Starter
EFII Ghia owner
 
EF_Dave's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Age: 31
Posts: 355
smartlock computer with non smartlock car

my brother just got an ED xr6 computer for his pre smartlock EBII to help with the bigger cam. is there a way of overriding the smartlock so it will work on a non smartlock car? thanks


EFII Fairmont Ghia: EL GT's, NF corner lights, Tickford intake. more soon
EF_Dave is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 05-06-04, 10:25 AM
Look! A flying orangutan!
 
Join Date: Mar 2003
Location: perth
Age: 33
Posts: 3,104
Re: smartlock computer with non smartlock car

Yeah. Install Smartlock.

The easiest possible way is to use an EBII or ED dash. It'll bolt and plug straight in and should cost around $50 with no cluster or climate unit.

Proud TQE Operator and President of SEFAG - the Society for the Elimination of Ford Automatic Gearboxes

Pacemaker headers + 2.5" exhaust
EF Fairmont interior
MP3 player
Lowered King springs
5 speed manual
EF motor

Newest mod: EF Ghia wiring loom and dash
mongrelEB is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 05-06-04, 02:36 PM Thread Starter
EFII Ghia owner
 
EF_Dave's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Age: 31
Posts: 355
Re: smartlock computer with non smartlock car

thats a bit of work, i dont think he would wana stuff around changing a dash just to get the computer going. there has to be a way to make the computer think that smartlock is disenguaged all the time.

EFII Fairmont Ghia: EL GT's, NF corner lights, Tickford intake. more soon
EF_Dave is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 05-06-04, 06:01 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: perth
Age: 36
Posts: 295
Re: smartlock computer with non smartlock car

Would have thought you could put a jumper across the pins on the ECU or even wire the pin up to 12v acc so it disengages when you turn the car on. Anyone?
I'm under the impression it is like an immobiliser for the ECU. As soon as you kick the ignition over there's a circuit to power it up. Can anybody explain how it works.
EAtDUST is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 05-07-04, 02:51 AM
Veteran Ford Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Melbourne, Australia
Age: 31
Posts: 5,083
Re: smartlock computer with non smartlock car

Ford sell units that remove Smartlock. Expect to pay a few hundred for them though.

Smartlock sends the ECU a data signal, good luck cracking it.
psycho chicken is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 05-08-04, 07:58 AM
Look! A flying orangutan!
 
Join Date: Mar 2003
Location: perth
Age: 33
Posts: 3,104
Re: smartlock computer with non smartlock car

It's a square wave signal, that's about the extent of my knowledge.
Shouldn't take more than an hour or two to change the dash EF_Dave. It's just 4 bolts, two nuts, two Torx screws, and 5 Phillips screws. Plus all the plugs.

Proud TQE Operator and President of SEFAG - the Society for the Elimination of Ford Automatic Gearboxes

Pacemaker headers + 2.5" exhaust
EF Fairmont interior
MP3 player
Lowered King springs
5 speed manual
EF motor

Newest mod: EF Ghia wiring loom and dash
mongrelEB is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 05-08-04, 05:20 PM Thread Starter
EFII Ghia owner
 
EF_Dave's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Age: 31
Posts: 355
Re: smartlock computer with non smartlock car

what parts would I need all up to do the conversion?

EFII Fairmont Ghia: EL GT's, NF corner lights, Tickford intake. more soon
EF_Dave is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 05-10-04, 07:16 AM
Look! A flying orangutan!
 
Join Date: Mar 2003
Location: perth
Age: 33
Posts: 3,104
Re: smartlock computer with non smartlock car

One ED or EBII dash with Smartlock unit. The cluster would be nice due to having the light, but it's not essential. Perhaps the wrecker will swap you a cluster if you take everything out so he doesn't have to bother with it
Realistically, it doesn't even have to be in good condition as the dash wiring is all you need --> about 10min to swap that over.
Oh and possibly some time to swap the plug for your CD player.

Alex

Proud TQE Operator and President of SEFAG - the Society for the Elimination of Ford Automatic Gearboxes

Pacemaker headers + 2.5" exhaust
EF Fairmont interior
MP3 player
Lowered King springs
5 speed manual
EF motor

Newest mod: EF Ghia wiring loom and dash
mongrelEB is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
smartlock ECU in non smartlock falcon turbotrana E-Series Falcons 6 02-23-04 06:57 AM
Help with wiring for Trip computer Martin Interior | Electrical | ECU 8 02-02-04 09:51 PM
Driver who ran down officer 'was re-enacting computer game' MrPlow2 The Pub 17 07-23-03 09:48 AM
smartlock trouble mongrelEB General Tech 1 03-31-03 05:36 AM
computer jokes HSE2 The Pub 1 01-25-02 01:15 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome