Smooth power loss when cold - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-10-2003, 02:07   #1 (permalink)
pR()rN_*
 
carazy's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Adelaide,SA Australia
Age: 33
Posts: 1,966
Smooth power loss when cold

Hey all a bit annoying thing has been happening with my car so I thought I'd post up here.
When the car is cold is seams to have a flat spot in the rev range where no acceleration is felt.
It doesn't miss or idle ruffly at all and once the car warms up it runs perfectly.
This has been an issue for a couple of months and was getting worse.
I have since changed the following things.
converted to MPFI which changed the fuel pump, all the throttle stuff. (so TPS/MAP sensor/ thottle plus every thing else on the manifold) and the ECU.
I then later changed the dizzy over to a 2 month old MPFI dizzy and changed the throttle body (with ICS and TPS) from the ED i'm wreaking.
The only thing I havn't changed is the coil.
Now I didn't think coils could do this so is there anything else that could cause the problem?
(Plus that damn coil is a bitch to get to so I'm hoping it's something else)
__________________
Breathe! It's only the internet....
carazy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-10-2003, 03:07   #2 (permalink)
LET EM' RIPPP
 
Join Date: Mar 2002
Location: Melbourne
Posts: 1,819
hmmm.. to be honest mate, it sounds to me like the TPS is suspect... since the power loss is smooth, with no surging etc.

I went through 3 S/H units when I put the EF manifold on mine before I found a good one.

Might also wanna check the timing just for the sake of it.
__________________
CAUTION: Slippery When BOOSTING!
Bass Crazy is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2003, 03:58   #3 (permalink)
pR()rN_*
 
carazy's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Adelaide,SA Australia
Age: 33
Posts: 1,966
the car has had 3 tps units on it and the problem isn't the TPS.
I drove the car that the last TPS came off and there is not problem in that regard.
It's hard to describe how it feels.
I know it's nothing that I said I replaced before or any loose wiring because most everything has been changed when going to MPFI.
Timing is spot on as well.
I'll replace the coil tomorrow and see if that fixes it if not I'll have to start looking at dirty relay connections or something.
__________________
Breathe! It's only the internet....
carazy is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2003, 02:17   #4 (permalink)
pR()rN_*
 
carazy's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Adelaide,SA Australia
Age: 33
Posts: 1,966
alright coil was replaced and it still did it.
But thankfully I found the problem.
The red cable powering the ISC was earthing out against the throttle body causing the ISC to open a little to much so the car was running to lean when cold.
I resoldered the connections and now all is sweet.
__________________
Breathe! It's only the internet....
carazy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Power Loss on hot days ??? XSIVED General Tech 14 01-12-2003 20:55
2003 Ford F-350 Power Stroke Stacy94PGT Ford Worldwide News 1 11-04-2002 15:31
Ford F-series Super Duty Gives Customers Power And Style RPO83 Ford Worldwide News 0 10-09-2002 01:02
Ballard Power Systems and Ford Power Products Unveil the World's First Hydrogen Gener Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 08-07-2002 11:41
Power Loss to Boot/Fuel/Central Door Lockin fUSiON General Tech 0 04-04-2002 21:40

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 05:19.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.