Something MUST be wrong.. - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-06-2003, 21:48   #1 (permalink)
EB wagon
 
Join Date: May 2002
Location: 8 Mile Plains, Brisbane
Posts: 932
Something MUST be wrong..

Hey guyz... Im getting REALLY annoyed with my car.. something is wrong and i just cant put my finger on it. I have an EB1 wagon, with 4spd auto and 3.08 diff (i fort it was a 2.92) Its been converted to MPI and has pacemakers, 2.5 inch redback exhaust with one muff. Its running an ED XR cam and has a K&N pod filter.
For some reason, i just cant spin the wheels on take-off. Ive heard that a stock 4.0L auto with 3.08 can do this. Mine cant unless im turning a corner. Im thinking i may have a faulty ECU coz i keep getting a code 22 (MAP) even when ive tried 3 different MAP sensors (yes, i deleted the codes after each try) I cant find any disconnected vac lines but the car seems to be running OK apart from a lack of take off power.. Everything has been changed when i did the MPI conversion. New dizzy, sparks, coil, leads, fuel pump, filter, etc... Can the ECU be defective like this??
I should be able to spin the wheels with this setup right??

Brent
__________________
EB1 3.9L MPI Falcon Wagon with converted T5 / Pacemaker & 2.5" Redback sports exhaust / 2" lowered blocks at the rear, Kings lows up front / ED Tickford Head and Cam / K&N panel filter with XH intake Snorkel / Full EL Fairmont interior with woodgrain

89 EA1 3.9L TBI Falcon Sedan with 3 speed auto / currently being upgraded...
Brent79 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-06-2003, 21:55   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: In hiding
Posts: 864
Better if you can't spin the wheels - saves on tyre wear and ensures maximum accelleration.
T3man is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2003, 22:01   #3 (permalink)
Chasing 500rwkw
 
DansEdgli's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Melbourne
Posts: 3,176
I could only spin them on takeoff (no brake) sometimes. Usually with power on and running premium. I had an ED. Im not sure if my diff was 3.08 or 3.23. Only single spinner tho. And i was only running 195's. My girlfriend's ED can only spin them up sometimes too. (When i drive lol.) Hers is an EX cop tho and runs on tickford gas and regular ULP.
Dont you have a wagon? Wouldn't that make it harder.

Dan
DansEdgli is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2003, 22:05   #4 (permalink)
EB wagon
 
Join Date: May 2002
Location: 8 Mile Plains, Brisbane
Posts: 932
Yeah, wagon... Hmmm i was told that a stock 4.0L could do it so i guess mine is ok... Still, take off is shit in my car >:(

Brent
__________________
EB1 3.9L MPI Falcon Wagon with converted T5 / Pacemaker & 2.5" Redback sports exhaust / 2" lowered blocks at the rear, Kings lows up front / ED Tickford Head and Cam / K&N panel filter with XH intake Snorkel / Full EL Fairmont interior with woodgrain

89 EA1 3.9L TBI Falcon Sedan with 3 speed auto / currently being upgraded...
Brent79 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2003, 22:15   #5 (permalink)
Rehab is for Quitters
 
Join Date: Nov 2002
Location: Melbourne
Posts: 65
One of my mates has an AU3 XR8 auto and it barely gives a chirp on a hard launch. By contrast, my little brothers XD four speed with crappy retreads will spin in first and second in the dry and in ANY gear in the wet. I wouldn't worry unless it feels like its got something obviously wrong with it.
__________________
Progress is like a Commodore, if you don't keep pushing it, it stops.
rextus is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2003, 22:30   #6 (permalink)
400 kg ego
 
Troutman's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Melbourne
Posts: 6,188
Don't forget to check your throttle cable. ;D
__________________
Jack Travis, E-Series Acting President

1989 Ford Fairmont Ghia turbo/GL replica (underway)
1994 Eunos 800M
1990 Ford Laser S
Troutman is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2003, 22:44   #7 (permalink)
EB wagon
 
Join Date: May 2002
Location: 8 Mile Plains, Brisbane
Posts: 932
Frottle cable is ok...

Brent
__________________
EB1 3.9L MPI Falcon Wagon with converted T5 / Pacemaker & 2.5" Redback sports exhaust / 2" lowered blocks at the rear, Kings lows up front / ED Tickford Head and Cam / K&N panel filter with XH intake Snorkel / Full EL Fairmont interior with woodgrain

89 EA1 3.9L TBI Falcon Sedan with 3 speed auto / currently being upgraded...
Brent79 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2003, 23:27   #8 (permalink)
formerly sikEA
 
old_mate's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Sydney
Age: 29
Posts: 2,142
Brent,

My oldies wagon can arc them up on takeoff (as i told you at the last meet) but I cant get my car to do it ever.

they run 215 tyres, i run 225's.

I honestly think its cos of the 3.9, its pickup is crap compared to the 4.0, but my car will beat the wagon anytime cos of its better midrange/top end.

I reckon when and if you get that chip and tune done, you will be smokin them big time......
__________________
EL Fairmont
XY Fairmont


...mmm clevo...

Quote:
Originally Posted by Sundeep
And Yagz, come back in six months faggot
old_mate is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2003, 23:39   #9 (permalink)
Formerly EAII_Fairmont
 
AUII_Forte's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Dubbo NSW
Age: 29
Posts: 917
My mate had an EF wagon that he drove all the time (belonged to parents) and it NEVER arced em up from a stand still.
__________________
1992 AXII Telstar TX5 Ghia

121kW 2.5L DOHC V6 in a car that weighs 1100kg's and looks like a 4 banger from the outside......SLEEPER!

1988 EA S Pak 3spd CFI.....Soon to be a 250rwkw HSV eating machine.
Latest update......MPFI!!
AUII_Forte is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2003, 23:48   #10 (permalink)
formerly sikEA
 
old_mate's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Sydney
Age: 29
Posts: 2,142
Have you ever tried stalling your auto up then dumping it? I know your box is on its way out for lunch, but that would be the only real way to tell....

get the manual dood. with 3000rpm and a decent drop of the clutch she'll smoke em. :)
__________________
EL Fairmont
XY Fairmont


...mmm clevo...

Quote:
Originally Posted by Sundeep
And Yagz, come back in six months faggot
old_mate is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GOT SPARK! Now what's wrong with the timing? Sundeep General Tech 18 05-08-2003 22:17
V8 Supercars heading the wrong direction ADZ351 Ford Racing Across the Globe 6 01-14-2003 03:02
Whats wrong with this power graph? Martin The Pub 8 04-24-2002 07:08
what's wrong with this picture? MrPlow2 The Pub 6 03-21-2002 23:00
What's wrong... Chaser The Pub 0 01-31-2002 20:23

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 00:50.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.