starting problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-15-2001, 01:51   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Location: Sydney
Posts: 674
starting problem

On a hot day intermitently ill attemp to start my xr 6 and you hold the key in the start postion and nothing happens for 10- 30secs
then it wont do it for a month,
Even nrma had no idea and suggested the car was getting to old

Is their anything off the top of any ones head that would know what this could be with out me taking it to an auto electrician or even worse a FORD DEALER

Ive checked smart lock for codes,and the inhibitor switch

but to no avail

She never lets me down other than this

thanks for any help in advance
XR6 VCT UTE is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-16-2001, 02:46   #2 (permalink)
Australian ED Fairmont Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Gisborne, Victoria, Australia
Posts: 34
Had the same problem with my ED Fairmont and fixed it just yesterday in about an hour. The problem was in the smartlock module where the relays attatch to the circuit board. All the soldered joint were cracked but easily fixed by reflowing the solder with a small iron making sure not to apply too much heat. You can tell if this is the problem with your car by giving the area directly above the hand brake a tap with your hand as you hold the key on when you find that the car wont start.
lsd0 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2001, 14:52   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Location: Sydney
Posts: 674
brilliant ill give it a go

Some questions

Where is the module postioned in the car ?(probably above the hand brake right)

what am I looking for?

And how the **** did you work that out ?

I checked all the earths i could find and was about to replace the

start relay,ignition switch,ihibitor switch .

thank you

Ill check it out today
XR6 VCT UTE is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2001, 18:10   #4 (permalink)
Australian ED Fairmont Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Gisborne, Victoria, Australia
Posts: 34
O.K. here's what you have to do,assuming you have the same problem that I did. Remove smartlock module (It's mounted directly above the hand brake. Probably red in color) Remove black plastic cover from the end of it (carefully) Slide out circuit board Examine all solder pads for cracking. Use a magnifying glass under a good bright desk lamp. If you don't have any experience in soldering electronic components find someone who has to reflow any cracked soldered joints. Good luck.
lsd0 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2001, 04:19   #5 (permalink)
Australian ED Fairmont Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Gisborne, Victoria, Australia
Posts: 34
Did you fix it?
lsd0 is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2001, 11:33   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Location: Sydney
Posts: 674
start drama

I pulled the module out ,give it a clean and could nt see any cracks so i wasnt convinced it was the problem,but then it wouldnt start again the other day ,gave it a tap above the hand brake and she went so I will buy a new one I think.
And keep this one as a spare

$175- from covenrty auto parts
__________________
Its just me in the Wagon
XR6 VCT UTE is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EL Fairmont starting problem - HELP! !Gn|T|0n Windsor Tech 169 07-13-2005 20:34
warm starting problem with 87 Ranger havns3 Ford Ranger Forum 5 04-07-2003 09:43
EF Futura Warm Starting problem Swampy Inline 6 Tech 14 03-13-2003 16:45
EF Futura Warm Starting problem Swampy General Tech 0 02-22-2003 00:06
SHO stopper: Engine problem in high-performance Taurus angers fans Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 10-23-2002 21:39

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 04:50.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.