Strange Smokey startups - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

General Tech Have a question that is not covered by one of the other categories? This is the forum for all other items not specifically covered in other categories.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-08-2002, 06:56   #1 (permalink)
Registered User
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: NSW/ACT
Posts: 3,023
Strange Smokey startups

Over the last couple of weeks, when I start after sitting overnight, it runs real rough for say 10-15 secs, with a nice cloud of smoke out the exhaust. Some days it resembles my old POS Corona, other days there may be a little bit, and some none at all.
Also after overnight it will sometimes take half a crank to start, some normal (2.5 cranks) and sometimes up to 5+ cranks. If it starts normal, there will be little or no smoke, with the other two, there will be some or shitloads.

But once warmed up it re-starts fine with no visable smoke, no smoke either when I accelerate from a stop.

It first started doing the same time as when the car started performing like a dog and getting shit economy(~160kms/25L), I was using Caltex Vortex/Gold Premuim from one particular servo, started filling up at a different servo and now the car runs better than ever and fuel economy is back to normal, but still starts like a dog.


Any ideas??

Cheers
__________________
1993 ED XR6 M5 (1 of 329)
Polynesian Green
Turbo on the way!!
1993 EBII Fairmont (Now wrecking, PM if you want any parts)
1988 Nissan R31 Skyline
Martin is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-08-2002, 07:52   #2 (permalink)
MustardX
Guest
 
Posts: n/a
There's threads around about starting probs but as for the startup smoke, check you valve stem seals.
  Reply With Quote
Old 11-08-2002, 09:48   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Location: 27 00S 153 07E
Posts: 1,944
I agree with MustardX. Some oil will run down the valve stems and collect on the pistons. When you start up in the morning, that little amount gets burned. As the valve guides wear it becoms more noticeable.
Not really worth worrying about until it gets real bad and starts fouling plugs.
__________________
"I married Miss Right. I just didn't know her first name was Always."
TopGhia is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2002, 18:07   #4 (permalink)
Registered User
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: NSW/ACT
Posts: 3,023
I cant imagine that Valve stem seals would suddenly wear overnight though? Before a couple of weeks ago it had never done this at all.....

__________________
1993 ED XR6 M5 (1 of 329)
Polynesian Green
Turbo on the way!!
1993 EBII Fairmont (Now wrecking, PM if you want any parts)
1988 Nissan R31 Skyline
Martin is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2002, 21:20   #5 (permalink)
Phat Drift Damage Victim
 
XplodEd EA's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Brissy
Age: 30
Posts: 985
head gasket is a very slim possibility, a car that I was about to buy had all the same symptons, I got to take the car home overnight to take it into work for a mechanical inspection. A week later they dealer was doin the head gasket in it
__________________
Ed
Phat Drift Damaged Cobalt Blue 1994 EF XR8 5 spd
Fully optioned - Sunroof, cruise, body kit
Stock as a Rock for the moment

TQE's
XplodEd EA is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2002, 21:29   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Location: 27 00S 153 07E
Posts: 1,944
Quote:
I cant imagine that Valve stem seals would suddenly wear overnight though?
Gotta start sometime.

What sort of oil are you using? If it is thin synthetic stuff change back to the good ol' 15W/40 as recommended by Ford.

Let us know what you find out.
__________________
"I married Miss Right. I just didn't know her first name was Always."
TopGhia is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2002, 04:43   #7 (permalink)
Birth, Drift, Death...
 
Rollin's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Drifting Brisbane...
Age: 32
Posts: 3,039
what colour is the smoke? black means running rich and white is lean/burning oil.

you might have a leaky injector or a FUBAR fuel pressure regulator, if you have a leaky injector it will flood the intake with fuel overnight and cause it to run like crap in the morning.

change the fuel filter anyway just in case too.
__________________
Slick, Quick and Fulliii SIK!!!
Proud TQE Operator

197.4hp at the wheels, 14.505@152.46km/h
Tuning in progress...
*CLICK TO SEE MY XR6*
I can get new Genuine Holden/Ford/Audi/Land Rover/Honda parts cheap, PM me!
Rollin is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2002, 05:03   #8 (permalink)
Registered User
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: NSW/ACT
Posts: 3,023
Top Gear
Im running semi synthetic Mobil 15w50


Is there anyway to test the injectors to see if they are leaky? Or do I just take it to a fuel injection specialist?
__________________
1993 ED XR6 M5 (1 of 329)
Polynesian Green
Turbo on the way!!
1993 EBII Fairmont (Now wrecking, PM if you want any parts)
1988 Nissan R31 Skyline
Martin is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2002, 03:38   #9 (permalink)
No longer around
 
MADNC_8's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Geelong
Age: 33
Posts: 4,882
give some injector clean a try before doing anything. the injector(s) might foul open slightly enough for a few dribbles of fuel to go into the cylender

do this before going to an injector specialist, as they will most likely do this any way and charge you a packet
MADNC_8 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2002, 03:51   #10 (permalink)
In a blue Galaxy
 
Cobra's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Geelong, Victoria
Posts: 5,716
Vavle stem seals were the first thing that came to my head aswell.
__________________
O.F.R #12
1999 AU XR8
14.594 @ 94.40mph
152.2RWKW (APS dyno)
Switchable Shift Kit, K&N panel filter, Lukey straight thru mufflers, momo gear and steer,
DBA slotted rotors/Bendix ultimate pads (front), Pioneer MP3 head unit and BA XR carpet mats.

Member of the Society Against Stupid SMS Language
Cobra is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > General Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
XF Sometimes making strange "Grinding" sound when operating starter Extreme_2020 Inline 6 Tech 10 07-13-2003 02:42
Strange marketing ploy XWGT FPV & Tickford Forum 4 03-07-2003 00:47
Strange Food habbits XR_Strider_GuY The Pub 36 12-17-2002 14:34
Strange Diff Noises!!!!! XtRmn8 Trans | Driveline 7 11-13-2001 02:12
something strange is going on THE DOCTOR The Pub 19 05-23-2001 03:14

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 23:58.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.