code problems 97 ford escort 2.0L - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2010, 18:35   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
code problems 97 ford escort 2.0L

Having issues with a 97 Ford Escort Wagon 2.0L
1) Sometimes upon starting it will stall
2) Now randomly i'll be going 100 km/h and the car will go down to 20 - 40 km/h and have a funny sound. Sometimes a small backfire. This lasts for anywhere from 10 seconds to 2 minutes
3) When turning the car off the Radiator Fan turns on as well as what sounds like the fuel pump. This happens even when the car has been off for hours and gets turned on for 20 seconds. I have had to disconnect the fuse to stop the fan.
4) Attached my analyser and it popped 3 codes:
1- P0135 - Oxygen O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 1, Sensor 1)
2 - P1132 - Lack of HO2S-11 Switch, Sensor Indicates Rich A HEGO sensor indicating rich at the end of a test is trying to correct for an over-lean condition. The test fails when the fuel control system no longer detects switching for a calibrated amount of time. See Possible Causes for DTC P1130
(Didn't pop this one, got this from a site) P1130 - Lack of HO2S-11 Switch, Fuel Trim at Limit The HEGO Sensor is monitored for switching. The test fails when the HO2S fails to switch due to circuit or fuel at or exceeding a calibrated limit.
Electrical:
Short to VPWR in harness or HO2S
Water in harness connector
Open/Shorted HO2S circuit
Corrosion or poor mating terminals and wiring
Damaged HO2S
Damaged PCM
Fuel System:
Excessive fuel pressure
Leaking/contaminated fuel injectors
Leaking fuel pressure regulator
Low fuel pressure or running out of fuel
Vapor recovery system
Induction System:
Air leaks after the MAF
Vacuum Leaks
PCV system
Improperly seated engine oil dipstick
EGR System:
Leaking gasket
Stuck EGR valve
Leaking diaphragm or EVR

Base Engine:
Oil overfill
Cam timing
Cylinder compression
Exhaust leaks before or near the HO2S(s)
3 - P1443 - EVAP emission control system control valve malfunction (This one has been there for awhile)

Now while checking out the car I discovered a crack about 4 centimeters long just before the second sensor just after the catalyst Converter you can see light through it so definitely a big leak. Would that be the most likely cause for the P1132?
What about the P0135? Does that refer to the front O2 sensor in the exhaust manifold?
And would any of these codes possibly be related to why my radiator fan and Fuel pump are turning on when the car is shut down?
Also forgot to mention. Disconnected the O2 sensor (the one in the exhaust manifold) and the fan turned off. Plugged it back in and a clicked started under the air filter for a few seconds and the fan turned on instantly. When unplugged the fan went off again...
Thanks,

Mike
twobig86 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-03-2010, 19:48   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,713
Re: code problems 97 ford escort 2.0L

Those circuits aren't related. I'd look the wiring harness over very good to see if any wires are rubbed through somewhere. P1132 wouldn't be from the O2 sensor behind the cat. That code is for the main sensor in front of the cat. Check the harness. Something is shorting them together.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2010, 14:34   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
Re: code problems 97 ford escort 2.0L

could the computer need replacing or just a short do you think?
twobig86 is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2010, 15:48   #4 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,713
Re: code problems 97 ford escort 2.0L

I would look for the wiring harness being roughed up somewhere. If you don't have one, get a good manual on the system and wiring and trace it out.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 07:45.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.