converted to manual, no cruise control - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-24-2003, 21:26   #1 (permalink)
FastFords.org Owner
 
FastFords's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Middle of nowhere central Qld
Age: 30
Posts: 141
converted to manual, no cruise control

I just converted my 3 speed auto ea fairmont ghia to a 5 speed and i have no cruise control, any ideas?

Ta Cam.
__________________
New ride: EB GHIA, 5sp manual, pod filter, lightened flywheel, 9" diff conversion, locker, Superlows all round, full EB GT body kit, extractors and Zorst, EF XR8 wheels, Recaro Seats, GT Wheel and more.
Kenwood head deck, Sony Xpload 4" fronts and 6" backs and 300WRMS Fostgate 12" powered by avantgarde 250W RMS Amp. .
Turbo build now underway
Visit The new Re-Designed FastFords.org
FastFords is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-24-2003, 21:30   #2 (permalink)
Experimental Racer#6
 
TIKFD6's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Wodonga Vic
Age: 41
Posts: 8,204
Re: converted to manual, no cruise control

Did you change the Computer?
Speed sensor may be different.
TIKFD6 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2003, 21:35   #3 (permalink)
NZ
feed me hey
 
Join Date: Jul 2002
Age: 64
Posts: 4,692
Re: converted to manual, no cruise control

Make sure the brake switch is adjusted properly. If the cruise turns on but wont set a speed it maybe that the switch is too far back and it thinking the brake it always on. Did you wire the clutch switch in? Is the Vac line for the switch hooked up?

The computer wont affect the cruise control as its basically a standalone unit. Id heck these things first.

When I converted my car to manual the same thing happened, I had to reach under the dah and twist the switch and push it in further to set it up properly (all while driving on the geelong road). It was surprising how far in they need to be.

Let us know how it goes
__________________
Dot Aye You
NZ is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2003, 21:44   #4 (permalink)
Experimental Racer#6
 
TIKFD6's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Wodonga Vic
Age: 41
Posts: 8,204
Re: converted to manual, no cruise control

I meant the cruise module.:(
TIKFD6 is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2003, 14:31   #5 (permalink)
FastFords.org Owner
 
FastFords's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Middle of nowhere central Qld
Age: 30
Posts: 141
Re: converted to manual, no cruise control

yah the cruise turns on, i tightened it i'm about to take it for a spin and test it out, let u know how i go
thanks heaps
__________________
New ride: EB GHIA, 5sp manual, pod filter, lightened flywheel, 9" diff conversion, locker, Superlows all round, full EB GT body kit, extractors and Zorst, EF XR8 wheels, Recaro Seats, GT Wheel and more.
Kenwood head deck, Sony Xpload 4" fronts and 6" backs and 300WRMS Fostgate 12" powered by avantgarde 250W RMS Amp. .
Turbo build now underway
Visit The new Re-Designed FastFords.org

Last edited by FastFords; 10-31-2003 at 14:34.
FastFords is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2003, 14:56   #6 (permalink)
FastFords.org Owner
 
FastFords's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Middle of nowhere central Qld
Age: 30
Posts: 141
Re: converted to manual, no cruise control

well i tightened it up as much as i can and still it dont set, gonna have another play with it later, see wat i can achieve
__________________
New ride: EB GHIA, 5sp manual, pod filter, lightened flywheel, 9" diff conversion, locker, Superlows all round, full EB GT body kit, extractors and Zorst, EF XR8 wheels, Recaro Seats, GT Wheel and more.
Kenwood head deck, Sony Xpload 4" fronts and 6" backs and 300WRMS Fostgate 12" powered by avantgarde 250W RMS Amp. .
Turbo build now underway
Visit The new Re-Designed FastFords.org
FastFords is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2003, 15:31   #7 (permalink)
Registered User
 
Jase's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Age: 36
Posts: 255
Re: converted to manual, no cruise control

I hope you got a switch for the clutch! My ED was converted from auto to manual & still has no switch on the clutch. I don't forget about it these days but there was a couple of interesting moments out on the highway early on when I went to change back from 5th to 4th..........
Jase is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2003, 15:49   #8 (permalink)
NZ
feed me hey
 
Join Date: Jul 2002
Age: 64
Posts: 4,692
Re: converted to manual, no cruise control

haha RPM happy was it? its simple to fix your problem Jase, but you may not have the bracket for the cllutch switches on your pedel box. There are some pedel boxes tht have the bracket welded on and some with a brass fitting thats bolted on. I used parts from 2 pedel boxes to make mine up since it was an auto pedel box.
__________________
Dot Aye You
NZ is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2003, 02:44   #9 (permalink)
Ford Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: Melbourne VIC Australia
Age: 37
Posts: 103
Re: converted to manual, no cruise control

When I converted my EA Fairmont Ghia to Manual I had problems with Cruise control it was the brake sensor not aligned proplerly. Remember the switch has to be in when the brake pedal is off.

My Pedal box came from a Falcon GL I bought just for T5 the pedal box has mounts for both cluch sensor (for ECU) and cruise contol switch even thou I have been to lazy to fit the Cruise control sensor.
__________________
1988 EA Fairmont Ghia 4.0l (1996 EF) with EA Injection Single drivebelt conversion , Borg Warner T5 5 speed.
"Factory Specifications are optional"
Moran is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2003, 04:10   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 20
Re: converted to manual, no cruise control

I believe the input from the clutch switch vent valve on a manual is shorted at the vent valve plug on an Auto.

The GREEN/RED wire should be shorted to the BLUE/BLACK wire. Connect the clutch switch here in place of the short.

Everything else I can find in the wiring diagram (from Ford Factory EA-ED service manual) appears to be common between the auto and manual.

Another question, does your horn work (the one that toots in the car, not the one that may need Viagra)?? The cruise buttons on the wheel are supplied through the horn relay coil. If the relay was out of place or fuse blown the cruise wont work (I think).

Adrian
Port Pirie
South Australia
raiki is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cruise control surging fixed xafalcon General Tech 3 11-01-2003 02:48
BA Falcon Interior Reveal RPO83 Ford Worldwide News 5 09-16-2003 18:12
AUII Cruise Control Problem Venom XR General Tech 6 06-16-2003 08:49
BA Falcon Engine Reveal RPO83 Ford Worldwide News 0 09-04-2002 07:27
Ford Extends Offering of Delphi's Enhanced Adaptive Cruise Control For Jaguar Vehicle Stacy94PGT Ford Worldwide News 0 08-30-2002 20:26

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 01:47.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.