digital dash in ED Ghia - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 08-02-02, 06:18 AM Thread Starter
No longer around
 
MADNC_8's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Geelong
Age: 35
Posts: 4,882
digital dash in ED Ghia

im looking for a new car and i have decided on an ED Fairmont Ghia V8. i have recently become aware that the ED Fairmont Ghia doesnt have the groovey digital dash


how hard would it be to wire it up??? the hardest part obviously would be the "car" picture that shows what doors are open etc has anyone done it before???
MADNC_8 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 08-02-02, 06:24 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 698
The Car part is a bit of a pain to get working properly.
This is because the Cluster expects to get a certain resistance value to ground, for the Door opened, and the door closed.
(The Resistance is Greater when the Door Is Opened, and less when the Door is closed)

I used one method, that basically had 2 resistors in series, and the Door Switch Shorted one out.

Unfortunately, because of the Resistance value the Dash Requires, the Door Opened and Closed Display was round the wrong way.

So now, I am using little Reed Relays, that shorts out a Resistor, when the Door is Closed. - So far this is working OK.

Apart from that, Unfortunately I dont have my EA-ED Workshop manual anymore, so I dunno if the Plugs are the same, or if there are any major changes to the wiring looms ???
Xyphoid is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 08-03-02, 03:20 AM
Chromed Member
 
botch's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: driving around with bent pushr
Posts: 1,810
the door ajar warning lamps have a separate swictch mounted inside the door to the lock assembly (little white switch) and plugs into the door looms.

the only way i could see of getting this to work, would be to swap the complete loom (including doorlooms)out of say and ea-eb ghia and wiring into the ed! It would be a lot of work and youd have to pull the dash out too. but worth doing if you love those dash clusters.

otherwise it would only be a matter off wiring the ea's dash plugs to your ed and putting in resistors (as xyphoid said) to show that the doors are all closed, regardless wheter there open or closed.
botch is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 08-03-02, 10:56 AM
Registered User
 
Join Date: Sep 2001
Location: Perth
Posts: 1,386
Are you deadset on an ED?? Why not just get an EB V8 ghia and dress it up as an ED. It'll be easier doing cosmetic changes than the wiring..

I too found this out when i started researching the fairmonts. Apparently, only the ea and series 1 EB had the digital dash. Its a shame really cause those dashes where really cool!!

Matt

EL driver...
Futura97 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ea ghia dash into ed BOON250 Interior | Electrical | ECU 0 09-28-03 10:52 PM
BA Falcon Interior Reveal RPO83 Ford Worldwide News 5 09-16-03 07:12 PM
Can an XF Ghia Digital Dash fit into a XF S Pak? Extreme_2020 Interior | Electrical | ECU 12 11-04-02 03:03 AM
ED Fairmont Ghia Ian Sharpe Australian Falcons 6 10-04-02 12:25 AM
Digital Dash? oz_orion Interior | Electrical | ECU 8 03-24-02 12:18 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome