Electrical problem?? EF Falcon - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-21-2002, 05:03   #1 (permalink)
XR Wannabee
 
Spinksy's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Perth
Age: 34
Posts: 461
Electrical problem?? EF Falcon

Gday guys

Im having some sort of electrical problem with my EF at the moment.....

When starting up the car I have been getting no power running to the deck, airconditioning or window wipers?? Usually I can turn the car off and back on again and then the power comes back and everything works fine, although some times it can take 2 or 3 times before the power comes back.

It used to be something that very rarely happened but recently it has been happening about 50% of the time when starting up the car???

I have got a an aftermarket deck but that has been in for over a year now and this problem has only been happening for about the last 6 months.

Any ideas??? A friend suggested the BCM could be playing up?

Thanks in advance....
__________________
_______

95' EF Falcon Series II
Spinksy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-21-2002, 05:13   #2 (permalink)
Shh i'm huntin more power
 
Jase_ELXR8's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Melbourne
Posts: 1,764
Do they have an accessory relay??? If so i'd be trying first. It could have burnt contacts or sticking.
Jase_ELXR8 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2002, 05:31   #3 (permalink)
XR Wannabee
 
Spinksy's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Perth
Age: 34
Posts: 461
Im not real sure about the accessory relay, I am not all that cluey on the electrics, but I think you are on the right track because I don't lose all the accessories only a few. The dash lights and indicators still function which makes me think that it is a relay or something similar???

Any electrics gurus in the forums, I have got wiring diagrams in the owners manual but they may as well be written in another language for me, i can scan them if anyone want to have a squizz

Thanks..
__________________
_______

95' EF Falcon Series II
Spinksy is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2002, 17:09   #4 (permalink)
Ex Member
 
Fairlane Boy's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Perth
Posts: 717
your in perth..

if you pm me, ive got a handfull of spare relays you can have, all working.
__________________
Best wishes
Fairlane Boy is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2002, 17:31   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 698
A Friend had this EXACT problem only a few days ago.
The problem was with the ignition barrel.
The electrical contacts were loose on the back, so what was happening was he would have ignition power, but not accessories power.
He used to jiggle the ignition key, to get his radio and wipers working.

It was a very easy fix.
Take off the plastic covers around the ignition barrel.
At the back of the ignition barrel, there are 2 metal tabs, that hold the electrical contacts on.
Bend this so as the contacts are held more tightly in to the socket.

I would bet 100% that this is the problem that you are experiencing, and the above should only take about 5 mins to complete.

Cheers
Matt
Xyphoid is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2002, 18:13   #6 (permalink)
Territory TS - AWD
 
RAPTOR's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Kiama, NSW, Australia
Age: 51
Posts: 2,374
I had a similar problem with the ED, though I also had the wipers doing the occasional swipe of the screen of their own accord (while turned off).

I took mine to an auto sparky - turned out to be a relay problem.
__________________
Territory - WHEELS COTY
RAPTOR is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2002, 01:34   #7 (permalink)
XR Wannabee
 
Spinksy's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Perth
Age: 34
Posts: 461
Thanks for the replies everyone....

Xyphoid, I will have a look at it on the weekend, fingers crossed that this is the problem, I was getting a bit worried it could be costly fix.

Fairlane Boy - Thanks for the offer, I will have a go at Xyphoids suggestion, if this doesn't work I will get in touch.

Cheers boys,

p.s. I luv this forum!! :s5 :s5
__________________
_______

95' EF Falcon Series II
Spinksy is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2002, 16:23   #8 (permalink)
Australian Falcon Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: gold coast
Age: 43
Posts: 5
happened to mine to

Yeah i had to replace the tumbler in the ignition...
and 1 month later the ecu...
grayson71 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2002, 19:39   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 698
Eeeeeek. ECU.
What happened that needed the ECU replaced ????
Xyphoid is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2002, 20:01   #10 (permalink)
XR Wannabee
 
Spinksy's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Perth
Age: 34
Posts: 461
Xyphoid,

I have just started to have a look at fixing this problem and have pulled the plastic covers off, are these the electrical contacts you are referring to or am I in the wrong spot???

This is the back of the ignition barrel...
__________________
_______

95' EF Falcon Series II
Spinksy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BA Falcon Interior Reveal RPO83 Ford Worldwide News 5 09-16-2003 19:12
Falcon is ... Hobbes The Pub 26 08-05-2003 07:14
Falcon XR8 to Continue Sales Momentum RPO83 Australian Falcons 22 01-24-2003 05:40
V8 Supercars Practice 1 & 2 JEM Ford Racing Across the Globe 1 04-26-2002 22:54

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 16:15.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.