not starting! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-29-2004, 06:43   #1 (permalink)
EF & ZH owner
 
Join Date: Oct 2002
Location: Wollongong
Age: 30
Posts: 620
not starting!

Sometimes my car wont start at all, You'll turn it to the start position where normally the car will kick over, yet I receive nothing. No click, no wind, nothing. When the ignition is swithced onto the on position the smartlock light doesnt continuosly flash, so it can't be a problem with smart lock. I also checked the start relay and thats fine, and also the fuel relay. They are both fine, I noticed though when I was chasing the problem underneth the dash, when I try to start it and I wiggle the wire and tap the ignition barrel it kicks over.. what could this be? a buggered ignition barrel? HELP!

cheers, rob
__________________
http://www.xchasr.xs3.com

EF2 Futura - 2.5" zorst - K&N Filter - 3" intake - xr8 CAI - Wade 1004-14 Cam - Pacemaker PH4480 xtractors - 15" stockies

77 ZH Fairlane 500 - 302clevo - straight lpg - 12 slotters


God bless the lord, Henry Ford.
XCHASR is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-29-2004, 18:10   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Victoria
Posts: 28
Re: not starting!

Probably the Smartlock module. Do a search for my previous post on this subject titled Starting Problems. Date 15/12/2001.
MADAZ is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2004, 18:14   #3 (permalink)
NON TURBO XF....
 
BLO GMH's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Melbourne
Age: 33
Posts: 240
Re: not starting!

i read a post on this ages ago either on this forum or fordmods and it turned out that the end of the ignition barrel had come loose and was falling out of the bottom of the barrel. all you need to do was to push it back in and while holding it in there is (i think) three metal tabs you push in to hold it up...i hope that makes sense and it helps you out. good luck with it!
__________________
- BLO GMH

-> 1987 XF Fairmont Ghia - Silver, 4.1 EFI, T5, LPG, Clive Cam, Megatork Valve Springs, Crow Pushrods, Crow Timing Gears, Pacemaker Headers, Hi Flow Cat, Mandrel Bent Exhaust, ESA Straight Through Muffler, Grey Velour Interior, Full Electrics, Trip Computer, MOMO Race Wheel, King Spring Super Lows, Monroe GT Gas Shocks, Nolathane Bushes, EL XR8 Rear Axle w/ 3.45 LSD, Snowflakes
BLO GMH is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2004, 18:40   #4 (permalink)
EF & ZH owner
 
Join Date: Oct 2002
Location: Wollongong
Age: 30
Posts: 620
Re: not starting!

maybe its the contacts in the barrel itself.. ill rip it apart tonight and see if i cant find the problem!
XCHASR is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2004, 18:42   #5 (permalink)
known as tibbo
 
RaceCraft's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Brisbane
Posts: 2,033
Re: not starting!

Try the barrel first if that doesn't work look into the inhibitor switch.. Next time it won't go try moving the stick to "n" or pushing it towards the dash in "P"
RaceCraft is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2004, 19:12   #6 (permalink)
EF & ZH owner
 
Join Date: Oct 2002
Location: Wollongong
Age: 30
Posts: 620
Re: not starting!

already done that, its not the inhibitor switch. had it replaced about 6months ago if that.. how hard are the barrels to pull apart?
XCHASR is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2004, 19:23   #7 (permalink)
known as tibbo
 
RaceCraft's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Brisbane
Posts: 2,033
Re: not starting!

Yor dont want to pull it apart, just remove the lower shroud off your stering wheel and push the back connector firmly into the barrell
RaceCraft is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2004, 20:10   #8 (permalink)
EF & ZH owner
 
Join Date: Oct 2002
Location: Wollongong
Age: 30
Posts: 620
Re: not starting!

could it be the contacts inside though? ive already done that..
XCHASR is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2004, 03:51   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Victoria
Posts: 28
Re: not starting!

Have you checked the smartlock module?
MADAZ is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2004, 15:11   #10 (permalink)
EF & ZH owner
 
Join Date: Oct 2002
Location: Wollongong
Age: 30
Posts: 620
Re: not starting!

yes i have. it is my ignition barrel. the smart lock system is fine, this is one of the first things that i checked.
XCHASR is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EL Fairmont starting problem - HELP! !Gn|T|0n Windsor Tech 169 07-13-2005 20:34
EA Starting problems.. Help Me!!!! AAAGH! tickfordboy Inline 6 Tech 10 07-23-2003 06:27
AU XR6 cold starting cyril Inline 6 Tech 20 06-25-2003 19:56
Starting Problem memphis General Tech 12 09-06-2002 21:25
Ford 2.0 DOHC EFi starting problem Memran Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri 19 06-28-2002 09:36

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 16:13.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.