Speed Control Unit - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-29-2004, 15:59   #1 (permalink)
1010100011000.11001100
 
jimmy_c's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: :-P
Age: 29
Posts: 403
Speed Control Unit

Ok I took pictures of the Mystery Box today.

If anyone knows what the hell this thing does let me know.

its in my EBII S, under the cup/coin holder behind the power window switches.

I traced the loom, it doesnt goto the trans or doesnt have anything to do with the power windows that i can see.

it is screwed too the Centre console bucket via 2 screws.
Attached Images
File Type: jpg pic2.jpg (42.9 KB, 21 views)
File Type: jpg Pic1.jpg (45.2 KB, 29 views)
File Type: jpg pic3.jpg (48.6 KB, 13 views)
File Type: jpg pic4.jpg (46.1 KB, 22 views)
jimmy_c is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-29-2004, 16:17   #2 (permalink)
BA'o'Matic 100% working.
 
Dellboy999's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Victoria
Age: 43
Posts: 3,838
Re: Speed Control Unit

Cruise control is what it is, same as my EA, except mine is under the dash :0)
__________________
I did put something here, but it vanshied, I think

"So long and thanks for all the fish!"
Dellboy999 is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2004, 17:03   #3 (permalink)
1010100011000.11001100
 
jimmy_c's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: :-P
Age: 29
Posts: 403
Re: Speed Control Unit

Hrrm interesting. The car has ABS and No Cruise. Hooked up.

So all i need is the wiring loom. for the cruise and i got it.
jimmy_c is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2004, 17:13   #4 (permalink)
BA'o'Matic 100% working.
 
Dellboy999's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Victoria
Age: 43
Posts: 3,838
Re: Speed Control Unit

Maybe it also controls ABS so was needed even without cruise control ??, not sure on that though.

Unless anyone can confirm 100% I am right, I can disconnect mine and see what happens, I dont have ABS only cruise control.

Jason
__________________
I did put something here, but it vanshied, I think

"So long and thanks for all the fish!"
Dellboy999 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2004, 21:22   #5 (permalink)
NB & NCII V8 Fairlanes
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 2,804
Re: Speed Control Unit

The circuit diagrams in the factory manual show no link between cruise control and ABS so it seems you have a bonus feature.
__________________
Regards Blue
Aussiblue is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2004, 09:17   #6 (permalink)
Registered User
 
EVL-TE's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: South Australia
Age: 31
Posts: 162
Re: Speed Control Unit

That's pretty interesting. I'd say call Ford with the part number and find out what it is.
__________________
1988 EA Falcon Sedan
EB II 4.0L Engine Conversion
T5 Manual Trans
EB II 3.27:1 LSD
108.4rwkw
:td:

If they had black box recorders in Commodores, the final words would be "watch this bro!"
EVL-TE is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2004, 15:06   #7 (permalink)
1010100011000.11001100
 
jimmy_c's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: :-P
Age: 29
Posts: 403
Re: Speed Control Unit

yep will do on (monday). if it is for cruise. where is the servo/cruise motor located normaly.
jimmy_c is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2004, 23:53   #8 (permalink)
TQE FAIRMONT GHIA
 
BOON250's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Auckland NZ
Age: 34
Posts: 457
Re: Speed Control Unit

Its for cruise control allright. MY ED Ghia has it too and when you hit the on button this unit makes a loud click and the "cruise" button on the dash lights up!
__________________
1994 Fairmont Ghia ED Built 6/94 4.0 I6 Auto Full Leather Premium Sound Poly Green Clear Indicators AU3 Clear Side Repeaters Lowered Tints "OK LETS ROLL"
BOON250 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2004, 00:20   #9 (permalink)
1010100011000.11001100
 
jimmy_c's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: :-P
Age: 29
Posts: 403
Re: Speed Control Unit

Sweet. I almost have Cruise Control. ALMOST.

The Big Silver box is there. the plunger is on the brake pedal. and there is a fuse in the fuse holder saying auto CC 10 AMP.

im guessing i need loom, servo, vaccume hose, and cable from servo to throttle.

Last edited by jimmy_c; 02-01-2004 at 00:23.
jimmy_c is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3FB Product Launch: Dark Horse Speed Control Unit™ 3Toed The Pub 29 11-04-2003 23:51
BA Falcon Interior Reveal RPO83 Ford Worldwide News 5 09-16-2003 18:12
Speed Control Unit Matt_971 General Tech 3 04-21-2003 04:32
The Year was 1976 .... russellw The Pub 21 03-15-2003 09:13
BA Falcon Engine Reveal RPO83 Ford Worldwide News 0 09-04-2002 07:27

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 20:50.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.