Speedo interchangeability - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 04-06-04, 10:21 PM Thread Starter
Ride like the Wind
 
Join Date: Nov 2002
Location: Brisbane
Age: 30
Posts: 631
Speedo interchangeability

My odometer and tripmeter recently stopped working. I pulled it out and can't find anything physically wrong with it. Now I was wondering if I was to get any instrument cluster from an EA-ED Falcon, would I be able to just switch the speedo/odometer part of the cluster into my XR cluster?

Proud OQE Operator
and TW Operator

Barefoot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 04-06-04, 10:48 PM
TQE FAIRMONT GHIA
 
BOON250's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Auckland NZ
Age: 35
Posts: 457
Re: Speedo interchangeability

Quote:
Originally Posted by Barefoot_XR6
My odometer and tripmeter recently stopped working. I pulled it out and can't find anything physically wrong with it. Now I was wondering if I was to get any instrument cluster from an EA-ED Falcon, would I be able to just switch the speedo/odometer part of the cluster into my XR cluster?
dont see any reason why not. All those analogue clusters are the same anyway except for early ones that dont have the extra lights for smartlick etc.

1994 Fairmont Ghia ED Built 6/94 4.0 I6 Auto Full Leather Premium Sound Poly Green Clear Indicators AU3 Clear Side Repeaters Lowered Tints "OK LETS ROLL"
BOON250 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 04-16-04, 08:32 AM Thread Starter
Ride like the Wind
 
Join Date: Nov 2002
Location: Brisbane
Age: 30
Posts: 631
Re: Speedo interchangeability

okies, done this today. Bought an EA GL instrument cluster off of a forums member for $20 and proceeded to remove the speedo gear. All went flawlessly and is now in the sports cluster and working perfectly, I still cannot find anything wrong with the old one so it must be an electronic problem.
I am going to check the speedo accuracy with a GPS next week because the GL dial is slightly larger than the sports dial but it should be ok.

Proud OQE Operator
and TW Operator

Barefoot is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 04-17-04, 04:35 AM
i'll never grow up
 
gtcoupe95's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Gold Coast Australia
Age: 39
Posts: 294
Re: Speedo interchangeability

small white gear located inside the sppedo head.. the grease ford uses destroys the plastic and makes it break down.. its about 5mm in diameter only takes one tooth and it stops..... 100% guaruntee this is it.. My last job involved fitting those damn gears.. Ring capalaba ford wreckers i think it is in QLD they sell the new gears.. i normally had to buy min of 20.. otherwise ring 07 5596 1300 they should sell you a gear.
every used speedo head that still works is on its way out.. do it once and dont use grease.. ford only used the grease to hold the gear in place while they put it back together..

to change it pull of the needle (gently and square) remove the two small phillips heads on the face and remove it and the clear housing on the back. on the side is a round silver steel cap held on with two screws, remove it and there it is, just sort of sits there.... nows a great time to fix the Km's on the head.. put it back to gether..

95 Mustang GT 302: VQ-S2 Vortech - Edelbrock Intake - BBK 70mm TB - UPR Boostpipe - TwEECer - Walbro 255 & T-Rex fuel pump - MSD btm - Crane HI-6 - 36# injectors - Pro-m 80mm MAF - Kirban FPR - FMS 9mm leads - FMS 3.73 Gears - Transgo Shift kit - B&M cooler - Saleen guage pod, FMS Boost and FP guages - R/H drive - Eibach Springs - Holley headers, http://www.meales.com.au
gtcoupe95 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Flakey speedo in EA xr6t General Tech 8 01-16-04 12:14 AM
EA speedo in EF. 50LtCapri Interior | Electrical | ECU 1 09-29-03 05:42 AM
No speedo signal! Brent79 General Tech 1 03-16-03 02:34 AM
Escort dash with Rpm and speedo EA90_S Interior | Electrical | ECU 0 02-24-03 07:40 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome