***URGENT***-xf ghia or ef xr gauges? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-26-2003, 06:16   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 13
***URGENT***-xf ghia or ef xr gauges?

Hi All!

I am in need of a quick response. I plan on putting a new cluster (speedo + other thingys) into my XF. I currently have the standard GL cluster installed. I have two options on my mind

a) get a XF Ghia digital dash from wrecker
or
b) get a EF XR8 cluster from my mate

i can have both for roughly the same price, and would much rather have the EF one, but will it fit???

would there be any probs in connecting it , getting it to work etc...

im assuming the xf ghia one will go in just fine (from what i've read)

Cheers,
Michael
BeAst is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-26-2003, 14:33   #2 (permalink)
V8 XW Ute/APV Kitted EBII
 
ViGiLaNtE's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sydney - West - Originally Tas
Posts: 472
Re: ***URGENT***-xf ghia or ef xr gauges?

Yes the Ghia dash goes in exactly where the standard one comes out. The only real mod u gotta do is buy a oil sender that operates the gauge. The EF XR8 one will be calibrated to the V8 spec and not you 6cyl spec for a start. And the wiring loom isnt the same secondly. So stick with the Ghia dash unless you want to spend the money getting it re-calibrated. I dont think VDO charge less than $250 to do this!...

ViGiLaNtE
__________________
Nothing beats the sound of a V8
ViGiLaNtE is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2003, 18:32   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 13
thanks for that, vigilante.

im gonna go see if i can get a ghia dash from the wreckers today.
BeAst is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2003, 00:10   #4 (permalink)
elghia looking like blue
 
eafairmontghia's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: melbourne
Posts: 651
my xf spac has digital fuel oil and volts gauge but analoge speedo and tacho

just wondering if i would need an oil sender for the oil gauge?

also how would the speedo work? in my old vk calais it had a speedo transducer under the bonnet which the speedo cable would connect to then it would electronically tell the speedo what to read, but from what ive seen on ff the xf's dont use these, so would the speedo cable just plug straight into the back of the digital cluster?
__________________
The magna is nearly dead...i need a new car...AGAIN!!...why did i sell the EL??

eafairmontghia is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2003, 03:28   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 13
I got the ghia cluster from an auto dismantler on friday for $130. It was the last one they had, and it came 'fresh' from a ZL fairlane.

Installation took about 15 mins, and the wiring loom was perfectly suited for the new cluster. Everything works like a charm (and looks cool too!), except for the oil gauge. But for the time being, im not gonna worry about it (it works, but it shows oil pressure as being very high all the time).

Next step is to get extractors, 2.5" sports exhaust, and possibly a hot cam.

Michael.
BeAst is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2003, 04:50   #6 (permalink)
V8 XW Ute/APV Kitted EBII
 
ViGiLaNtE's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sydney - West - Originally Tas
Posts: 472
Re: ***URGENT***-xf ghia or ef xr gauges?

No you wont have to change the sender EAFAIRMONT GHIA. Its already on the block.
And the speedo will work as normal.

BeAst - you oil light will be last resort until you change the sender...its reading high coz there isnt a pressure sender in your block yet, which I spose you knew that.

ViGiLaNtE
__________________
Nothing beats the sound of a V8
ViGiLaNtE is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2003, 13:32   #7 (permalink)
Sideways..
 
XF Falcon's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Western Australia
Age: 34
Posts: 1,652
Re: ***URGENT***-xf ghia or ef xr gauges?

Beast, was it well worth the money to put in the ghia cluster?

Also how many K's were on the clock? does that play a big part in the price of the cluster?

And was it hard to install? did you have to remove much of the dash or is there screws around the cluster for its removal.

cheers
__________________

Xtreme 275.6 rwkw, 12.93 sec quater, Phoon CAI, Siemens Injectors, StealthFX BOV with XBOX entertainment.
XF Falcon is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2003, 02:47   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 13
I'm very happy with the new dash, and it was definitely money well spent.

The odometer has about 207000 k's on it. It's in mint condition, and without any scratches on the glass. These two things themselves have no impact on the price, as it was set. Same goes for the standard XF gauages, which had a set price of $50, regardless of mileage and condition.

As for installation, it was a piece of cake. The black surround has to be removed (not hard to do), and in my case, i also had to remove the plastic cover underneath the dash (where the fuses are). The cluster itself is held on by only 4 screws (2 top 2 bottom), and connected to 2 wiring looms/blocks.

All in all, abuot 15mins of work - and worth every penny!

Michael
BeAst is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2003, 08:16   #9 (permalink)
Sideways..
 
XF Falcon's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Western Australia
Age: 34
Posts: 1,652
Re: ***URGENT***-xf ghia or ef xr gauges?

cool thanks for the info

any way to check how many k's the digital dash has on it? was yours in the car still or sitting out of it.. and if its out of it, is there a way they can just connect say 12 volts to it somewhere and the stuff lights up?
__________________

Xtreme 275.6 rwkw, 12.93 sec quater, Phoon CAI, Siemens Injectors, StealthFX BOV with XBOX entertainment.
XF Falcon is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2006, 03:39   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 4
Re: ***URGENT***-xf ghia or ef xr gauges?

there would be a way you could connect a current up to it to find out the k's but i would not suggest try cos you might stuff it

whean putting a ltd speedo cluster in there is some tricky screews up underneath near where the fuse panel clips in at the top. you might need to change the oil pressure switch for a oil pressure sender,I would suggest getting it from the car you get/got the speedo cluster from

about how much are the mags worth on you xf
xb and xf falc is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Interior | Electrical | ECU



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
XF ghia interior into plain XF DansEdgli Interior | Electrical | ECU 27 01-23-2010 08:42
XF Fairmont ghia to Falcon q's psycho chicken General Tech 16 03-17-2005 04:15
BA Falcon Interior Reveal RPO83 Ford Worldwide News 5 09-16-2003 19:12
EF Fairmont Ghia ninety_sixer The Pub 8 08-12-2003 15:32
BA Fairmont Ghia V8 review Go Auto sandmanls1 Australian Falcons 1 02-03-2003 23:45

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 22:39.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.