02 Explorer Won't Always Start - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 01-11-10, 07:33 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: California
Posts: 1
confused 02 Explorer Won't Always Start

Hi friends, I have an 02 Explorer 4.0L that has a problem starting. Heres the skinny... The vehicle will turn over without starting until I turn the ignition off and on and try to start it several times. What I have noticed is that after several trys I hear what sounds like a fuel pump run in the engine compartment. When I hear this I know the vehicle will start and it does. I understand the fuel pump is in the fuel tank. Is there someting else in the engine compartment that would make this happen?

dman79e is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 01-11-10, 07:45 PM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,311
Re: 02 Explorer Won't Always Start

The fuel pump should run for a few seconds every time the key is turned to the run position. If it doesn't always run, it's more than likely the pump. There can bea relay or other causes, but 95% of the time it's the pump.

Bert
Bert is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome