03 Sport Trac ABS light - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-25-2009, 13:47   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: New Jersey
Age: 32
Posts: 3
03 Sport Trac ABS light

Hi All, Failed Inspection for Driver side Wheel Bearing. I ordered Front hub assembly. Replaced on Saturday when I received it. Passed Inspection on Monday, and come Tuesday Abs light on. I shut truck down and restart it. Light is off. I drive and then apply brakes and light comes on. I shut off when I get home and restart. No light. I take it down the street briskly and slam on brakes ABS activates and no light. On return to my house ABS light comes on without braking. Wednesday wake up and start Truck, ABS and Emergency Brake lights on. I engage the Emergency brake and Release it and Emergency Brake light goes out and ABS stays lit. Now ABS light stays on constantly. Could the new hub be fouling the system cause it is a new sensor or could I have another problem. Thanks Greatly.
Ed
Eddiestar47 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-25-2009, 19:33   #2 (permalink)
canuck
 
360ci's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Waterloo
Posts: 2,474
Re: 03 Sport Trac ABS light

I'm sure the new hub is fine, but don't rule it out just because I said that. Chances are he other hub is gone. ABS sensors generally come on new hubs, as they're a sealed unit. To replace the sensor alone will run upwards of $125 (CAD$). When a hub is only an extra hundred and some more, it's a good idea to get the hub. Anyway, you might also have a bad rear wheel speed sensor. It can also affect the speedo in the lower speeds only. To know for sure, you'd have to get the vehicle scanned to narrow down the ABS light problem. ABS SUCKS (my opinion).
__________________
'00 Durango R/T 360ci 290hp (modded); 138,500m
'06 Pontiac G6 GT 3.5L 220hp; 44,000m
'12 Chrysler 200 Limited 3.6L 283hp; 13,000m
'99 Taurus 3.0L 2V Vulcan 145hp; 154,300m - Traded
Amsoil in all vehicles!
360ci is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 05:41.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.