04 explore 4.0l major problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 06-03-14, 08:06 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 2
04 explore 4.0l major problem

We have a 04 explore at my shop that we cannot figure out what's wrong with I need some help hopefully someone can help thanks....

The truck came in because it shut off while driving...

Compression is good over 140psi each cylinder
We have spark & fuel
We have fuel an all we have pulse on injectors but it still does no start we check the timing an yes we do have the tools to do so an yet I everything checks out ok we have no idea what else to do to we have exhausted our ideas on what else it could be if anyone has any ideas pls share your knowledge it will be well appreciated thanks

If someone can help us get this truck up an running we are willing to pay for any knowledge an advice leading to figure out this truck .. If you think this is fake is not this is my # 8014139727 for more info thanks

Oscar801 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 06-09-14, 10:57 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 2
Re: 04 explore 4.0l major problem

No body has any input on this forum dam
Oscar801 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 06-10-14, 05:17 AM
Moderators
 
r-clar's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Demotte Indiana
Posts: 1,960
Re: 04 explore 4.0l major problem

It sounds like you have checked it all. Going to have to recheck for something missed. Said you have fuel but what's the pressure? Is it good gas? Is it strong spark to all wires? Any codes?


Sent from AutoGuide.com App
r-clar is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 06-11-14, 06:56 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 2
Re: 04 explore 4.0l major problem

Test your battery or just do a swap to see if that helps. I had exact same issue with a 04 or 05 Taurus a few years back and again on different Ford model. Using a VAT40 load tester said battery was good. If you have access to like a Medtronic’s tester you’ll get a better battery condition test. The cranking was just fine everything checked out with the ford scan tool we were using.Also you might want to test the fuel in tank for the level of alcohol if any. Something else you might try is unplug MAF sensor and make the MAP sensor do the work of fuel and spark calculations.
Dale7018 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome