04' Explorer noise - video - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 07-09-12, 09:34 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 3
04' Explorer noise - video

So after almost $1500 in repairs I am still experiencing a bad rattle coming from what seems the front left side of the engine. The timing chain tensioners have been replaced along with the belt tensioner, pulley and belt. Sound is definitely coming from the front of the engine. Noise is most noticeable at first start, but goes away when you have the RPM's up over 1500. No noise when driving. Only at idle and worse when the truck is in gear. Truck runs fine does not stumble or shake. The dealer is now telling me that it could be the balance shaft, but from what I have read there is no balance shaft on 2WD models. Truck has 182,000 miles on the clock. This is a 4.0l engine. I am stumped. Any help would be great.

http://youtu.be/jOijGtqUVQY
scooter3 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 07-09-12, 09:47 AM
Moderators
 
R.S.LOGAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 13,931
Re: 04' Explorer noise - video

Water pump o.k ?
R.S.LOGAN is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 07-09-12, 10:03 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 3
Re: 04' Explorer noise - video

Quote:
Originally Posted by R.S.LOGAN View Post
Water pump o.k ?
I assume so. How would I know it is bad?

The truck had some major work done to it just prior to this noise starting. All fluids changed. Coolant, P/S fluid, brake fluid, trans fluid, rear diff fluid, A/C manifold line replaced and system recharged, rack and pinion replaced. I pulled the serpentine belt and all pullies spin freeley with no noise or binding.
scooter3 is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 07-09-12, 10:20 AM
Moderators
 
R.S.LOGAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 13,931
Re: 04' Explorer noise - video

Check for any lift / play or noisy bearing .
R.S.LOGAN is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 07-09-12, 10:25 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 3
Re: 04' Explorer noise - video

Quote:
Originally Posted by R.S.LOGAN View Post
Check for any lift / play or noisy bearing .
Ok I will pull out my stethoscope and check it out today.
scooter3 is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 07-09-12, 10:31 AM
Moderators
 
R.S.LOGAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 13,931
Re: 04' Explorer noise - video

May not be that but eliminates a possible cause of rattle / noise . Try your stethoscope on alternator also .
R.S.LOGAN is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome