1993 Explorer transmission and clutch problems - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 02-26-09, 07:27 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
1993 Explorer transmission and clutch problems

I have a 93 explorer with a manual transmission that I just removed and replaced to fix some shifting problems I was having (would not shift into 1st gear unless you pumped the peddle, would not disengage when you pressed in the peddle). I replaced the following: clutch plate, pilot bearing, clutch slave cylinder, throw-out bearing, clutch master cylinder. After getting everything back together this evening I have the following problems.

1. The transmission is stuck in gear. The transmission shift lever will move from left to right, but it will not move into neutral. Is there a way to get it out of gear without pulling out the transmission again?

2. After bleeding the clutch multiple times per the manual, there is no resistance to pushing the peddle in. It doesn't seem to be leaking and the bleeding seems to remove all air from the line.

I can provide more info if someone has any specific questions. I'm frustrated and tired, thanks for your help.

Scott

navyav8er is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 02-26-09, 07:35 PM
Administrator
 
Join Date: Sep 2006
Location: Arkansas
Posts: 6,866
Re: 1993 Explorer transmission and clutch problems

I don't know if this could be the problem but did you use an clutch alignment tool to center the disk?
jwko is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 02-26-09, 07:38 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Re: 1993 Explorer transmission and clutch problems

Yes, everything was looked good when I tightened the bolts down on the clutch housing and took out the alignment tool.
navyav8er is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome