4.0L SOHC cold start very rough..dies. - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-15-2004, 11:52   #1 (permalink)
'99 ExplorerSport 4LSOHC
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1
cool 4.0L SOHC cold start very rough..dies.

Last year (2003) my '99 4L SOHC Explorer Sport began having problems when the outside temperature was cold...the thing would be very hard to keep running when started cold. After it was running for a while, it would be fine. This year (2004) it's doing the same thing. Both times, the check engine lite came on listing Right and Left "Lean." Last year, my mechanic replaced EGR valve and other stuff...it ran a little better, but seems like it didn't fix the problem. Does this sound like an intake manifold leak? I was reading the Haynes Repair manual...looks like these engines have a plastic manifold. Please give me some help w/ this repair job.
Cabbie
Cabbie is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-11-2005, 15:39   #2 (permalink)
2000 Explorer 4.0L 4x4
 
Join Date: Jan 2005
Location: Philly area PA
Posts: 1
Re: 4.0L SOHC cold start very rough..dies.

I had a similar problem in my explorer, hard to start in cold, wet, weather had rough idle then would die out. I did some searching online and found the the issue was caused by the Idle Air Control valve. It was easy enough to find, probably just ahead of the throttle body in you vehicle, (double check in your repair manual). It only costs about $60 for the new part, or for a quick fix, take it off and spray it down with carb cleaner. Make sure it is dry before re-installing it, it is and electrical part. Hope this helps, good luck.
Dmc237 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2005, 18:21   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3
Re: 4.0L SOHC cold start very rough..dies.

Quote:
Originally Posted by Cabbie
Last year (2003) my '99 4L SOHC Explorer Sport began having problems when the outside temperature was cold...the thing would be very hard to keep running when started cold. After it was running for a while, it would be fine. This year (2004) it's doing the same thing. Both times, the check engine lite came on listing Right and Left "Lean." Last year, my mechanic replaced EGR valve and other stuff...it ran a little better, but seems like it didn't fix the problem. Does this sound like an intake manifold leak? I was reading the Haynes Repair manual...looks like these engines have a plastic manifold. Please give me some help w/ this repair job.
Cabbie
replace upper & lower intake gaskets. This should fix it.
Duard is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2005, 14:15   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3
Re: 4.0L SOHC cold start very rough..dies.

I had the same problem. Try replaceing upper & lower intake gaskets
Duard is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2005, 05:23   #5 (permalink)
Registered User
 
jaskel's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Age: 37
Posts: 50
Re: 4.0L SOHC cold start very rough..dies.

ICV is the prob....does it stall when pulling up to lights??
__________________
Im Selling 2x 3rd Row Seats for a Ford Explorer...as new condition, all mounting hardware including seatbelts..email me jaskel@iinet.net.au
jaskel is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
noise on cold start-up Yagz Windsor Tech 9 07-27-2004 19:37
Cold Start Oiling - 4.0 leonbray Inline 6 Tech 1 06-09-2004 06:39
running rough...looks like I'm not the only one... sbcarden General Tech 1 03-08-2003 14:09
Help! EF V8 wont start :( Ghia General Tech 10 02-09-2003 02:03
rough start up in 95 EF Fairmont sjwau2xr6 General Tech 5 04-06-2002 22:22

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 16:33.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.