91 ford explorer engine problems - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-16-2009, 20:32   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
91 ford explorer engine problems

hello all, i have a 91 ford explorer 4.0 v6. i love this truck as its lifted with 33in tires but the last few days have been hell so ill start from the beginning, about 1 week ago my truck started stalling out driving to work ONLY at night. i could drive to work during the day just fine but would stay out every mile or so at night time. there was no chek engine light at that time but i still read the computer and it came up with bad MAF sensor and bad fuel pump relay so i replaced both of those (126.00 for both) it stopped stalling out but now the check engine light was on and the engine was surging and bad smelling exhuast. so i read the computer on key on engine off and it came up with O2 sensor so i replaced that(55.00) so i replaced that.. nothing... now it came up with crankshaft sensor so i replaced that(75.00) but still was surging... i read online about probably being the Idle Air Control Valve(IAC). i looked in the book and found out how to test it. now here is one of my questions.. should the resistance be always showing on a ohms meter or should it just flash the resistance. it flashed i beleive 7.22(thats how fast it flashed could barely read it) so i decided to clean it and put it back on.... now the engine was really low RPMS(about 450) with barely any surging. could that IAC valve cause all the problems ive listed above and what about the resistance. should a ohms meter always read the resistance or should it just flash?
zrb888 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-21-2009, 15:52   #2 (permalink)
canuck
 
360ci's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Waterloo
Posts: 2,475
Re: 91 ford explorer engine problems

Before you go and buy more sensors, when was the last tune up done with new plugs, wires, cap & rotor? If it's been recent (within' 25K) then I'd replace the IAC sensor and hope for the best.
__________________
'00 Durango R/T 360ci 290hp (modded); 138,500m
'06 Pontiac G6 GT 3.5L 220hp; 44,000m
'12 Chrysler 200 Limited 3.6L 283hp; 13,000m
'99 Taurus 3.0L 2V Vulcan 145hp; 154,300m - Traded
Amsoil in all vehicles!
360ci is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 18:46.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.