92 4.0 Explorer just stops running? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-14-2011, 07:52   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 3
92 4.0 Explorer just stops running?

I've got a 1992 Explorer that I'm going to commence working on so I thought I'd get a thread started about it. Now whether it's a common issue or a phantom issue hopefully I can solve it and this thread then becomes useful data.

Problem: SUV just stopped running. Motor rolls over fine lights all work, but will not run.

*Replaced fuel pump with no resolution to the problem.
Felker2007 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-14-2011, 11:30   #2 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 11,198
Re: 92 4.0 Explorer just stops running?

If it's turning over but wont start you will have to go back to basics first of all and see if you are getting a spark , fuel and compressions .
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2011, 12:02   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 3
Re: 92 4.0 Explorer just stops running?

Quote:
Originally Posted by R.S.LOGAN View Post
If it's turning over but wont start you will have to go back to basics first of all and see if you are getting a spark , fuel and compressions .
Previous owner replaced the fuel pump with an aftermarket pump. It only has 59,000 miles and ran great until one day it just quit and never ran again. I'm assuming the aftermarket pump isn't providing adiquit pressure to the fuel rail so that'll be where I begin my search. Any other advice from individuals with experience on the 1st generation explorer would be great! Thanks
Felker2007 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2011, 18:18   #4 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,888
Re: 92 4.0 Explorer just stops running?

Does it have fuel pressure? How about spark? Do you hear the pump run a few seconds everytime the key is turned to run?
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 19:45.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.